Fostă campioană absolută la nivel european în ultimii ani în privința creșterii volumului comerțului cu amănuntul, România înregistrează în 2023 un recul puternic.
Iunie este a treia lună din acest an în care comerțul cu amănuntul scade față de luna anterioară, iar evoluția față de anul trecut consemnează un avans anemic în comparație cu creșterile din ultimii ani.
Explozia prețurilor și scăderea puterii de cumpărare a populației nu au rămas fără urmări la nivelul consumului domestic, a cărui deteriorare se va repercuta în creșterea economică.
Regres la nivel european
România a consemnat în luna iunie al doilea cel mai puternic recul din UE în privința comerțului cu amănuntul, în comparație cu luna anterioară.
Astfel, volumul comerțului cu amănuntul a scăzut cu 1,9% în iunie 2023 față de mai 2023, venind în confirmarea reculului înregistrat în acest an de consumul domestic, pe fondul prăbușirii puterii de cumpărare a populației.
Cea mai mare descreștere lunară a fost raportată în UE în iunie de Slovenia: minus 2,6%, iar pe locul trei, după România, s-a aflat Portugalia: minus 1,6%.
La polul opus, cele mai mare creșteri lunare ale volumului comerțului cu amănuntul au înregistrat în iunie Luxemburg: +2,6%, Olanda: +1,5% și Belgia: +1,2%.
La nivel european, comerțul cu amănuntul este în regres în iunie atât în comparație cu luna anterioară, cât și cu aceeași lună a anului trecut.
În zona euro, scăderea a fost de minus 0,3% față de mai 2023 și de minus 1,4% în comparație cu iunie 2022, iar la nivelul UE regresul a fost de 0,2% în termeni lunari și de 1,6% pe baze anuale.
Scăderi istorice
În România, comerțul cu amănuntul a înregistrat în aprilie 2023 prima evoluție negativă anuală înregistrată din mai 2020, când s-a prăbușit pe fondul restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus.
Deși țara noastră este campioana absolută a comerțului cu amănuntul în UE în ultimii șapte ani, luna aprilie a anului în curs a adus un puternic recul, respectiv prima evoluție anuală negativă înregistrată în ultimii doi ani de zile: minus 0,6%.
Luna mai 2023 a consemnat un avans anual al comerțului cu amănuntul de 3,2%, însă revenirea pe plus a fost departe de revirimentul așteptat.
Trebuie arătat că și în februarie 2023 țara noastră a înregistrat un avans anual de de 3,1%, cel mai mic din ultimele cinci luni, la momentul respectiv, în condițiile în care evoluția obișnuită în ultimii ani s-a situat peste 5% și chiar peste 7%.
În luna iunie comerțul cu amănuntul, care poate fi asociat cu consumul domestic, a înregistrat un avans anual de 1,5%, potrivit Eurostat, la jumătatea celui din mai, care era oricum la jumătatea ritmului consemnat în ultimii ani în țara noastră.
De precizat că în România comerțul contribuie la formarea PIB mai mult decât industria, iar consumul intern a fost până acum motorul economiei.
În consecință, regresul consemnat în evoluția comerțului cu amănuntul ar trebui să aibă o contribuție negativă semnificativă asupra avansului PIB.
Economiștii lui pește
In perioadă de criză nu crești taxe și... Vezi tot
Pensia speciala e 18000 lei, salariul... Vezi tot