România are 20 de miliarde de euro din PNNR. Banii trebuie cheltuiți până în august 2026

Miercuri, 27 Martie 2024, ora 16:43
1451 citiri
România are 20 de miliarde de euro din PNNR. Banii trebuie cheltuiți până în august 2026

Toate proiectele din PNRR trebuie să fie încheiate până în august 2026, dar multe investiții în energie sunt întârziate, a declarat ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Adrian Câciu, potrivit căruia România are de cheltuit 20 de miliarde de euro prin PNNR

Totodată, el a făcut referire la „vânătorii de afaceri" care depun proiectul, însă ei nu îl vor implementa, ci caută un producător care va investi într-un parc.

„Există la acest moment pe apelurile deschise, nu știu dacă neapărat la Ministerul Energiei sau în zonele locale, vânătorii de afaceri care vin, depun proiectul, dar ei nu îl vor implementa, apoi caută un producător care va investi într-un parc. Mie mi se pare că această chestiune este o distorsionare inclusiv a intenției de investiții pe care o avem. Chestiunile astea trebuie să le avem în vedere și să le eliminăm, dacă vrem să scurtăm pașii pe care-i avem de făcut până când investițiile vor fi implementate", a menționat ministrul.

În opinia să, România se află într-o zona de oportunitate, având la dispoziție peste 20 de miliarde de euro.

„Cred că suntem într-o zona de oportunitate istorică. Va dau o cifra care o să va uimească. La acest moment, când discutăm, avem la dispoziție peste 20 de miliarde de euro. Avem o alocare de aproape 5 miliarde de euro din PNRR, avem Fondurile din politică de coeziune 2021-2027, încă 3 miliarde de euro, avem Fondul de modernizare, 16 miliarde de euro. Banii din perspectiva surselor de finanțare există. Mai mult decât atât, din 2026 va mai veni o alocare de 5 miliarde de euro pe Fondul social pentru climă, care începe să fie implementat din 2026 până în 2030 de către România, iar alocarea pentru România este de 5 miliarde euro - 6 miliarde de euro, în funcție de prioritățile pe care le definim în acea programare", a menționat Câciu.

El a subliniat că trebuie să punem umărul cu toții ca „proiectele care sunt deja în derulare să se întâmple cât mai rapid".

„Timpul nu ne așteaptă. România a intrat într-o altă paradigmă de dezvoltare. Nu mai este în paradigmă lipsei de proiecte, a lipsei de bani. Din perspectiva surselor de finanțare, mai ales surse de finanțare gratuite, este într-o competiție cu capacitatea să administrativă, pe de o parte statală, dar și privată, de a implementa proiectele. Până în august 2026, toate proiectele din PNRR trebuie să fie încheiate. Sunt multe investiții în energie întârziate. Sumele sunt exorbitante dacă discutăm de valoarea pe care o avem la dispoziție, dar sunt doar niște sume pe hârtie de care România beneficiază sau ar putea beneficia dacă ele nu se transformă în proiecte care și-au atins obiectivul. Toți actorii din acest angajament trebuie să stea la masă și să găsească soluțiile mai pragmatice, pentru că avem investiții într-adevăr frumoase, benefice pentru România, dacă s-ar realiza, dar întârziate. Și trebuie să fim foarte sinceri cu chestiunea asta. Dacă nu suntem sinceri, ne vom păcăli și în 2026 vom constată că nu am realizat ce ne-am propus. Vom mai pierde sume puse la dispoziție gratuit. Nu avem timp să stăm și să spunem că e totul perfect", a încheiat Adrian Caciu.

Întrebarea care se pune e dacă România are capacitatea și oamenii potriviți pentru a închide aceste proiecte, unele rămase în urmă, și, evident să beneficieze de acești bani, care i-ar sprijini dezvoltarea.

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
#economie , #economie politica