România, între țările europene în care consumul individual a depășit în 2022 cel mai mult PIB/cap de locuitor

Vineri, 15 Decembrie 2023, ora 14:20
1631 citiri
România, între țările europene în care consumul individual a depășit în 2022 cel mai mult PIB/cap de locuitor

România, alături de Grecia, sunt țările din Uniunea Europeană în care consumul individual real a depășit cel mai mult produsul intern brut pe cap de locuitor în 2022.

Consumul individual real, abreviat ca AIC (actual individual consumption), este utilizat ca măsură a bunăstării materiale a gospodăriilor și se referă la toate bunurile și serviciile consumate efectiv de gospodării, la care se adaugă însă și serviciile furnizate de instituții non-profit și guverne pentru consumul individual.

AIC reprezintă de obicei cea mai mare componentă de cheltuieli a PIB-ului, însă în cazul unor state consumul real al gospodăriilor este chiar mai mare decât PIB/cap de locuitor.

Diferență de 10 procente

România a înregistrat în 2022 un nivel al consumului individual efectiv – AIC situat la 86% din media Uniunii Europene, situând țara noastră pe locul 18 între membrele blocului comunitar.

În același timp, PIB pe cap de locuitor a fost de 76% din media UE, România fiind pe locul 22 între țările comunitare la acest capitol.

Se poate observa o diferență de 10 procente între acești doi indicatori, a doua cea mai mare din UE, după Grecia, unde decalajul este de 11%.

Alte țări care se mai află în această situație sunt Polonia și Portugalia cu 8%, Bulgaria și Franța cu 7%, Slovacia 6%, Lituania 5%, Croația, Italia, Cipru și Letonia cu 3%, respectiv Germania – 1%.

Eurostat arată că AIC se referă la toate bunurile și serviciile consumate efectiv de gospodării, cuprinzând bunurile de consum și serviciile achiziționate direct de gospodării, precum și serviciile furnizate de instituții non-profit și guverne pentru consumul individual (de exemplu, servicii de sănătate și educație).

În comparațiile internaționale, termenul este de obicei preferat față de conceptul mai restrâns de consum al gospodăriilor, deoarece acesta din urmă este influențat de măsura în care instituțiile non-profit și administrațiile publice acționează ca furnizori de servicii.

Deși PIB-ul pe cap de locuitor este un indicator important și utilizat pe scară largă cu privire la nivelul de bunăstare economică a țărilor, consumul pe cap de locuitor poate fi mai util pentru compararea bunăstării relative a consumatorilor din diferite țări.

Între cele mai mari creșteri din UE

Între 2020 și 2022, nivelurile AIC au crescut în 18 țări din UE, în special în Bulgaria (69 % din media UE în 2022, comparativ cu 60 % în 2020), Croația (76 % față de 69 %), România (86 % față de 81 %) și Irlanda (94 % față de 89 %).

La fel ca în anii precedenți, Luxemburgul a înregistrat cel mai ridicat nivel de AIC pe cap de locuitor din UE, cu 38 % peste media europeană.

Au urmat Austria și Germania (ambele cu 18 % peste media europeană), Olanda (16 % peste media europeană) și Belgia (15 %).

Cele mai scăzute niveluri ale AIC pe cap de locuitor au fost înregistrate în Bulgaria (cu 31 % sub media UE), Ungaria (29 % sub), Croația și Letonia (ambele cu 24 % mai mici) și Slovacia (cu 23 % mai mică).

Articol realizat in colaborare cu Risco.ro

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
#economie , #economie politica