România revine în noiembrie pe podiumul celor mai mari scumpiri din Uniunea Europeană!

Marti, 19 Decembrie 2023, ora 16:36
1474 citiri
România revine în noiembrie pe podiumul celor mai mari scumpiri din Uniunea Europeană!

România s-a aflat în luna noiembrie pe locurile 3-4, la egalitate cu Slovacia, în privința celei mai ridicate inflații anuale, potrivit datelor Eurostat, care calculează creșterea prețurilor folosind indicele armonizat al prețurilor de consum - IAPC.

Cu o rată anuală a inflației de 6,9% în noiembrie, România și Slovacia au fost depășite doar de Ungaria, cu 7,7% și Cehia, cu 8%.

Cu o inflație mai mică decât în noiembrie 2022, când era de 14,6%, România a urcat de pe poziția 8, consemnată acum un an, până pe podiumul celor mai ample scumpiri înregistrate în noiembrie 2023 în Uniunea Europeană.

Scădere a inflației mai mică decât media UE

Inflația în zona euro a fost de 2,4% în noiembrie, în scădere de la o rată anuală de 2,9%, consemnată în octombrie 2023.

Cu un an în urmă, în noiembrie 2022, inflația anuală era de 10,1%, în uniunea monetară.

La nivelul Uniunii Europene, inflația a fost în noiembrie 2023 de 3,1%, de asemenea în scădere, de la 3,6% în octombrie. În noiembrie 2022, cu un an în urmă, rata anuală a inflației a fost în UE de 11,1%.

După cum se poate vedea, inflația a a crescut puternic, dar a și scăzut, în zona euro și ca medie a blocului comunitar. În România, în schimb, fluctuația în jos (reducerea inflației) a fost sub nivelul înregistrat în alte state.

În noiembrie 2022, potrivit datelor Eurostat, România avea o inflație de 14,6%, fiind pe locul 8 în Uniunea Europeană, după Letonia (21,7%), Estonia (21,4%), Lituania (21,4%), Cehia (17,2%), Ungaria (23,1%), Polonia (16,1%) și Slovacia (15,1%).

În timp ce inflația a scăzut în perioada noiembrie 2022 – noiembrie 2023 cu 20,6% în Letonia, cu 19,1% în Lituania, cu 17,3% în Estonia, cu 15,4% în Ungaria, cu 9,8% în Polonia, cu 9,2% în Cehia, cu 8,2% în Slovacia, cu 7,7% la nivelul uniunii monetare și cu 8% în UE, scăderea în România a fost doar de 7,7%, procent similar cu cel din zona euro.

Serviciile au contribuit cel mai mult la scumpiri

BNR a avertizat în ultimele documente oficiale că nu se pune problema unei reduceri a nivelului dobânzii monetare, lupta cu creșterea prețurilor fiind încă în plină desfășurare.

Majorările de prețuri din noiembrie, care au readus țara noastră ”pe podiumul” UE, reprezintă un semnal prost atât pentru nivelul de trai, cât și pentru mediul de afaceri, companiile românești devenind necompetitive la export cu costuri de producție mai mari decât în alte țări.

Trebuie precizat că, până acum, pe parcursul lui 2023, România a ocupat constant pozițiile 7-8-9 în UE, în privința inflației.

Potrivit INS, cea mai mare contribuție pe plan intern la creșterea prețurilor în noiembrie 2023 au avut- o serviciile – 11,18%.

Au urmat mărfurile alimentare – 6,84%, în timp ce mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 5,08%, la o rata anuală a inflației calculată pe baza indicelui prețurilor de consum IPC de 6,72%.

Pe plan european, cea mai mare contribuție la majorările de prețuri a fost adusă tot de servicii, urmate de alimente, alocool și tutun.

Articol realizat in colaborare cu Risco.ro

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
#economie , #economie politica