Salvează UE clima? Peste 70% din mixul energetic este asigurat prin arderea de petrol, gaze și cărbuni

Joi, 14 Martie 2024, ora 16:08
1529 citiri
Salvează UE clima? Peste 70% din mixul energetic este asigurat prin arderea de petrol, gaze și cărbuni

Țările din Uniunea Europeană au redus producția de energie din surse convenționale doar pentru ca peste 70% din mixul energetic total să fie asigurat în 2022 prin arderea de petrol, gaze naturale și cărbune.

Cea mai mare parte energiei produsă din surse convenționale este importată, în condițiile în care UE și-a produs în 2022 mai puțin de 40% din energia necesară.

Deși energia din surse regenerabile a crescut puternic ca pondere în totalul producției interne, după închiderea minelor de cărbune, România își asigură cea mai mare pondere din producția internă de energie pe baza gazelor naturale.

UE s-a axat pe producția de energie regenerabilă

Țările blocului comunitar s-au angajat în ultimii luni pe dificilul drum al tranziției energetice, cu scopul trecerii de la sursele de energie clasice, considerate a fi prea poluante, la unele noi,”verzi”.

Au redus în acest scop producția de energie poluantă și au trecut gradual la producerea de energie regenerabilă.

În urma acestui proces, energia regenerabilă a ajuns să aibă în 2022 principala pondere în producția de energie a Uniunea Europeană: 43,2%.

Următoarele surse de energie din producție proprie a UE au fost energia nucleară: 27,6%, combustibilii solizi: 19,5%, gazele naturale: 6,2% și petrolul: 3,3%.

Importuri de petrol și gaze naturale

Dar iată însă că în mixul energetic total al UE, adică inclusiv energia importată, energia regenerabilă a avut în 2022 o pondere mult mai mică, de doar 18%, potrivit datelor publicate de Eurostat.

Principalele surse de energie au fost țițeiul și produsele petroliere (37%), alături de gazele naturale (21%), împreună ale asigurând 58% din energia Uniunii Europene.

Dacă se adaugă și combusibilii fosili solizi (cărbunele), cu o pondere de 13%, concluzia este că Uniunea Europeană a renunțat la o parte însemnată din producția proprie de energie convențională pentru ca 71% din mixul energetic să fie asigurat prin arderea de petrol, gaze naturale și cărbuni, mare parte din import.

Datele statistice oficiale arată că, în 2022, UE a produs aproximativ 37% din energia necesară, în timp ce 63% a fost importată.

Mai trebuie precizat faptul că în 2022 ponderea energiei nucleare în totalul mixului energetic al Uniunii Europene a fost de 11%.

România mizează pe gaze

Al doilea producător de gaze naturale din UE în 2022, după Olanda, România a avut o pondere de 33,8% a gazelor naturale în totalul energiei produse.

Pe locul doi a urmat energia regenerabilă, cu o pondere de 25,8% din total, apoi combustibilii solizi (inclusiv cărbune) cu 14%, petrolul, cu 13,7% și, pe ultimul loc, energia nucleară, cu 12,7%.

România este pe locul 3 în UE, după Olanda și Irlanda, ca pondere a gazelor naturale în totalul producției de energie internă și pe locul patru în privința petrolului, după Danemarca, Croația și Italia.

Pe primul loc în privința energiei obținute prin arderea de combustibili solizi (cărbune) este Polonia (70%), urmată de Estonia (59%), Cehia (46%), Bulgaria (45%) și Germania (33%).

Articol realizat in colaborare cu Risco.ro

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
#economie , #economie politica