Banii si mancarea, principalele subiecte de discutie la G8

Miercuri, 08 Iulie 2009, ora 12:14
1157 citiri
Banii si mancarea, principalele subiecte de discutie la G8
Foto: Reuters

Liderii grupului celor mai industrializate opt state vor incerca sa gaseasca solutii pentru cresterea productiei agricole si pentru resuscitarea comertului la nivel international, avertizand ca problemele economice nu s-au apropiat, inca, de sfarsit.

In cadrul summit-ului G8, ce incepe miercuri, in orasul L'Aquila din Italia, tarile membre, care sunt de parere ca economia mondiala este inca prea slabita pentru a se renunta la pachetele de sprijin financiar, vor pune in discutia nevoia de a finanta, in continuare, sistemul bancar.

Premierul britanic, Gordon Brown, a declarat, pentru Reuters, ca lumea trebuie sa se trezeasca, sa-si dea seama de situatia financiara internationala si sa inceapa sa gaseasca solutii pentru crestere.

De altfel, Brown va aduce in discutie cresterea accentuata a preturilor petrolului, care risca sa "inece" economia globala si sa impinga lumea intr-o a doua recesiune.

Dupa ce scazuse la 33 de dolari pe baril, in luna decembrie, pretul petrolului a crescut la peste 60 de dolari/baril, in iunie, iar analistii estimeaza majorari mult mai mari, pana la sfarsitul anului.

Pe langa Marea Britanie, si Statele Unite, Japonia si Franta sunt de acord ca trebuie sa ramana vigilente in privinta starii financiare mondiale, lansand izolata Germania, in cazul in care aceasta va cere permisiunea sa nu mai aplice politicile de stimuli financiari, foarte costisitoare.

La intalnirea G8 din Japonia, de anul trecut, liderii tarilor membre au subestimat mult problemele economice mondiale, iar discutiile de miercuri se vor concentra pe gasirea unor metode de a preveni asemenea crize, in viitor.

Agricultura in prim plan

Prim ministrul italian, Silvio Berlusconi, a declarat ca se va vota in privinta adunarii a 10 - 15 miliarde de dolari, pentru a spori siguranta alimentara in tarile sarace.

Vineri, un grup de state africane, format din Algeria, Egipt, Libia, Nigeria si Senegal, vor lua parte la discutiile despre acordarea ajutoarelor alimentare.

Intalnirea de vineri ar putea deveni incendiara, dupa ce, in ultimul timp, Italia a fost aspru criticata din cauza faptului ca a redus valoarea ajutoarelor. Pe de alta parte, Statele Unite ar putea anunta majorarea ajutoarelor sale cu inca trei miliarde de dolari, la 5 miliarde de dolari, pentru a spori siguranta alimentara din Africa. De altfel, presedintele american, Barack Obama, va face presiuni asupra Italiei sa contribuie la acest proiect, potrivit unor surse.

Berlusconi a spus ca, pana la sfarsitul anului, G8 va pune bazele dezvoltarii unui parteneriat cu Africa, pentru a facilita accesul la apa potabila si a imbunatati conditiile de trai de baza.

Printre subiectele de discutie ale summit-ului G8, din punctul de vedere al economiei, se vor numara si planuri de eliminare a activelor toxice ale institutiilor financiare, in special in Europa si Statele Unite, dar si reorganizarea Fondului Monetar International si a Bancii Mondiale, pentru a oferi un rol mai important tarilor in curs de dezvoltare .

Cu toate acestea, analistii internationali sunt de parere ca deciziile majore vor fi amanate pana la urmatoarea intalnire a G20, ce va avea loc in orasul american Pittsburgh, in luna septembrie.

„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
Opt din zece români preferă să cumpere online pentru a câștiga timp, peste media din Uniunea Europeană, într-o țară profund divizată între urban și rural, între adopție foarte...
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Crizele multiple anunțate de către Nouriel Roubini, cunoscutul economist din Statele Unite, au lovit lumea după ce războaiele din Ucraina și Israel, precum și blocarea traficului maritim din...
#discutii economice G8, #summit G8 economie, #situatie financiara mondiala, #criza alimentara Africa , #stiri economice