Cine nu-si plateste creditele intra pe mana recuperatorilor

Miercuri, 21 Mai 2008, ora 17:30
3617 citiri
Cine nu-si plateste creditele intra pe mana recuperatorilor

Romanii care nu isi platesc la timp creditele la banci si firme de telecom sau asigurari risca sa intre pe mana recuperatorilor, iar daca datoria nu este platita in maximum 60 de zile de la instiintare urmeaza executarea silita.

Dosarele complete de creditare ale rau-platnicilor sunt puse la dispozitia societatii de colectare de creante de catre pagubiti: banci sau societati de asigurare care au platit creditul in locul titularului. Aceasta se intampla de regula la circa 100 de zile din momentul in care nu s-au mai facut plati in contul imprumutului contractat.

Primul lucru pe care-l fac recuperatorii este sa-i trimita acestuia o notificare scrisa prin care i se cere ca in maximum 10 zile sa-si plateasca datoria. Daca acest demers esueaza, rau-platnicul este contactat telefonic.

Operatorii sunt instruiti pentru a grada mesajul catre datornic, de la manifestarea intelegerii la fermitate maxima in prezentarea pericolului legal la care se expune acesta in caz de neplata. Cazul fericit este acela in care datornicul se angajeaza in scris ca plateste. Altfel, se persevereaza cu telefonul vreme de maximum 60 de zile. Dupa acest termen urmeaza executarea silita.

Agentiile de colectare a creditelor restante au cumparat anul trecut imprumuturi neperformante in valoare totala de 138,5 milioane euro, in principal de la banci, dar si de la companii de telecomunicatii si de la un asigurator, a spus miercuri directorul general al Coface Romania, Cristian Ionescu.

Suma corespunde unui numar de 303.084 cazuri, iar vechimea creditelor era de cel putin 2-3 ani, a mai spus Ionescu, prezent la un seminar organizat de Ziarul Financiar, pe tema "Cresterea dobanzilor - frana pentru creditare sau doar temperare?".

Dinspre sectorul bancar (banci si institutii de servicii financiare), societatile specializate in colectarea creditelor restante au primit, in 2007, 12 oferte, insumand 140.000 de cazuri, respectiv 121 milioane de euro.

Desi un numar mai mare de restante a fost acumulat de cele doua oferte dinspre companiile de telecomunicatii, de 148.500 cazuri, creantele restante au vandute au insumat 13,4 milioane euro.

Restul de 4,1 milioane euro il reprezinta datoriile restante vandute de un asigurator, reprezentand 15.584 cazuri, mai arata datele prezentate de Coface.

Preturile tranzactiilor de vanzare-cumparare variaza intre 3% si 30% din valoarea creditelor, in functie de cat insumeaza imprumuturile sau de varsta acestora.

Cele mai numeroase dintre creditele vandute au fost acelea cu o intarziere de 30-90 de zile (28,18%), urmate de cele cu o intarziere intre 120 si 180 de zile si de cele cu o intarziere intre 2 si 3 ani (21,03%). Creditele cu restante de peste 3 ani au o pondere foarte redusa, de 0,40% din total.

Dupa destinatia creditului, la nivelul lui 2007, aproape doua treimi din imprumuturile restante vandute erau de nevoi personale (63%), 32% de consum, iar 4,8% reprezentau datorii prin carduri de credit, imprumuturile ipotecare neavand o pondere semnificativa.

In functie de moneda in care fusese contractata datoria, la nivelul lui 2007, 92,77% erau credite in lei si peste 7% in euro, in timp ce imprumuturile in franci elvetieni vandute erau nesemnificative, cu o pondere de 0,02%.

In 2008 se observa, insa, o tendinta de crestere a ponderii creditelor in euro printre cele restante vandute catre agentiile de colectare, la peste 20%, insa aceasta este determinata de preferinta din ultima perioada a clientilor pentru imprumuturile in aceasta valuta.

Faptul ca imprumuturile in franci elvetieni lipsesc aproape total din datoriile vandute de banci este explicabil prin varsta acestor imprumuturi, majoritatea contractate abia in 2007.

Piata colectarii creditelor restante a demarat in 2004, odata cu explozia creditului de consum si este in continua crestere, cu o rata medie anuala de 70%, arata datele Coface. In prezent, exista aproximativ 30 de agentii pe acest segment de activitate.

„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
Opt din zece români preferă să cumpere online pentru a câștiga timp, peste media din Uniunea Europeană, într-o țară profund divizată între urban și rural, între adopție foarte...
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Crizele multiple anunțate de către Nouriel Roubini, cunoscutul economist din Statele Unite, au lovit lumea după ce războaiele din Ucraina și Israel, precum și blocarea traficului maritim din...
#banci, #plata, #credite, #datorie, #recuperatori , #stiri economice