Criza din SUA, mai grava decat cele mai pesimiste asteptari

Luni, 06 Aprilie 2009, ora 07:10
2732 citiri
Criza din SUA, mai grava decat cele mai pesimiste asteptari

Chiar daca opinia publica asteapta vesti bune, criza cu care se confrunta Statele Unite se dovedeste mai severa decat cele mai pesimiste asteptari ale analistilor.

Astfel, daca la finele anului 2007 optimismul ii facea pe economistii americani sa previzioneze o crestere a PIB-ului, pentru ultimul trimestru din 2008, cu 2,7%, ulterior, in luna mai a anului 2008, de exemplu, previziunile de crestere economica pentru ultimul trimestru din 2008 ajunsesera la doar 1,5%.

Confruntati deja cu dusul rece al crizei, americanii estimau, in ianuarie acest an, ca ultimul trimestru din anul precedent s-ar fi putut incheia cu o comprimare a economiei nationale cu 5%, insa aveau sa fie contrazisi de cifrele oficiale care au indicat o prabusire mult mai mare a economiei americane, mai exact cu 6,3%.

Potrivit unei analize realizate de Intercapital Invest, folosind date de la Bloomberg, pesimismul american este in prezent in continua crestere. Daca in ianuarie sondajele americane aratau o scadere de doar 0,8% a PIB pentru al doilea trimestru din acest an, iata ca doar doua luni mai tarziu, cifrele erau altele, indicand o continuare a comprimarii economiei americane cu nu mai putin de 2%.

In schimb, se pare ca pentru al treilea trimestru din anul in curs previziunile din sondaje - realizate printre mari institutii financiare - releva o inversare a trendului, PIB-ul american urmand sa inregistreze o crestere modesta, de 0,5%, ca in trimestrul urmator aceasta sa se mai accentueze si sa ajunga la 1,8%.

"Putini au fost cei care au previzionat in urma cu un an sau chiar in urma cu cateva luni gravitatea crizei actuale. In ultima luna din 2007, luna in care activitatea economica din SUA a marcat un apogeu, analistii estimau in medie evolutii pozitive ale PIB pentru perioade in care istoria a aratat clar ca aceasta a scazut. Cele mai pesimiste asteptari indicau o crestere economica de 1% in trimestrul III 2008 si de 1,1% in trimestrul IV 2008", arata analistii Intercapital Invest.

Mai mult, intre realizarile trimestriale si media ultimelor estimari pentru fiecare trimestru in parte au existat diferente foarte mari, si vorbim despre cea mai mare economie a lumii si despre media estimarilor a 60-70 institutii financiare.

Pentru economia romaneasca nu exista date suficiente pentru a realiza astfel de statistici, insa cu siguranta ne aducem aminte de estimari extrem de pesimiste pentru evolutia PIB-ului in anii 2009 si 2010 realizate chiar in cea de-a doua parte a anului 2008, conchid analistii citati.

Citeste si:
Ministrul Mediului anunță fonduri uriașe pentru ”Casa Verde Fotovoltaice”. Când se va relua depunerea dosarelor
Ministrul Mediului anunță fonduri uriașe pentru ”Casa Verde Fotovoltaice”. Când se va relua depunerea dosarelor
Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a anunțat marți, 25 ianuarie, că are ca obiectiv alocarea unui miliard de euro până în anul 2024 pentru programul prin care populaţia poate cumpăra, cu...
Ministrul Muncii anunță că PSD va cere renegocierea cheltuielor cu pensiile din PNRR. Riscurile deciziei
Ministrul Muncii anunță că PSD va cere renegocierea cheltuielor cu pensiile din PNRR. Riscurile deciziei
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat marți, 25 ianuarie, că PSD va cere în coaliție renegocierea cu Comisia Europeană a plafonului de cheltuieli pentru pensii din PNRR. În prezent,...