Cum va scoate capitalismul lumea din criza ?

Sambata, 01 Noiembrie 2008, ora 06:52
3119 citiri
Cum va scoate capitalismul lumea din criza ?

Suntem martorii unor consecinte devastatoare rezultate din politici economice eronate care au creat "furtuna perfecta".

Gafele guvernului american au paralizat temporar sistemul international de creditare trimitand Statele Unite ale Americii alaturi de Europa cu pasi repezi spre recesiune.

Primele simptome ale crizei financiare au aparut in august 2007. Efectele acesteia pana in ziua de astazi sunt asemanatoare "Marii Depresii", care incepuse inca din anul 1928.

Destul de tarziu, guvernele au realizat ca singura cale de a dezgheta creditarea este infunzia de capital cat mai rapida in bancile afectate de criza financiara si prinse totodata pe picior gresit fara lichiditati.

De asemenea, si alte solutii urgente au fost puse in aplicare, cu efecte mai mult sau mai putin vizibile pe termen scurt.

Chiar daca eforturile de salvare vor continua si vor reusi sa rezolve marea majoritate a problemelor, cu siguranta afacerile cele mai afectate, ca si consumatorii, vor ramane traumatizati pentru o buna perioada de timp, de ultimile luni in care criza financiara a rasturnat normalitatea instaurand haosul pe plan financiar.

Cu toate acestea, economia Statelor Unite precum si a altor tari, trantite la pamant si in stare de soc isi vor reveni, dupa spusele analistilor, cel mai probabil incepand din primavara ce va urma.

Romania inca se afla intr-o arie stabila. Criza financiara se resimte in parametrii normali. Acestia avanseaza pe masura ce pomenile electorale sunt oferite pentru sensibilizarea votantilor pe principiul "fara numar 50%", incompetenta politicienilor este resimtita in sacosele tuturor si in nivelul scazut al traiului care s-ar fi putut numi decent.

Exista insa si voci care plaseaza revenirea la normalitate nu mai devreme de doi, chiar trei ani. Sa aiba economiile lumii puterea sa isi revina atat de repede dupa impactul unei crize de o intensitate atat de mare? Sau nu?

Forbes scria ca intre 1987 si 2007, SUA a trait momente glorioase ale unei ere de aur in ceea ce a insemnat crestere economica. Acea perioada a insemnat apogeul nemaiatins. Pana la devastatoarea criza financiara, 70 de milioane de persoane se alaturau clasei mijlocii, insa reformele economice instaurate de Ronald Reagan au taiat elanul avansurilor.

Intreaga lume beneficiaza de infuzii banesti, este inghetata de frica si desi banii sunt acolo, productivitatea castiga foarte putin.

Oare America si alte tari vor urma politici care sa le creasca veniturile ingropand o eventuala revenire totala in urma crizei?

De exemplu, reguli si dobanzi aplicate care sa permita evolutia economica si taxe care sa loveasca in evolutia creatiei si desfasurarile de capital.

In viitorul apropiat, cu siguranta vom asista la o rescriere a regulilor si taxelor pe plan international pentru a evita o criza financiara care ar putea sa mature afaceri cu vechime si reputatie solida.

Google renunță la Dock-ul cu încărcător pentru tableta Pixel
Google renunță la Dock-ul cu încărcător pentru tableta Pixel
În iunie anul trecut, Google a lansat tableta Pixel, care a inclus în pachet un Dock cu Încărcător și Difuzor, destinat să transforme dispozitivul într-un difuzor inteligent atunci când...
Samsung anunță inovații AI pentru interfața One UI 6.1.1
Samsung anunță inovații AI pentru interfața One UI 6.1.1
Recent, au apărut zvonuri că Samsung, în colaborare cu Google, dezvoltă noi funcții de inteligență artificială (AI) pentru linia de smartphone-uri. Potrivit ultimelor rapoarte, următoarea...
#criza financiara, #capitalism, #recesiune economica, #consumatori, #investitii riscante , #stiri economice