Dobanzi de 300% pentru creditele acordate de institutii nebancare

Miercuri, 13 Februarie 2008, ora 08:15
3230 citiri
Dobanzi de 300% pentru creditele acordate de institutii nebancare

Ofertele Institutiilor Financiare Nebancare (IFN) intrec orice limita a imaginatiei: credite cu dobanzi de pana la 300 la suta, informeaza Gandul. In goana dupa clienti, aceste institutii acorda imprumuturi si celor care castiga cel putin 270 lei pe luna. Spre exemplu, pentru a te imprumuta la costuri "avantajoase" de la Swiss Invest IFN S.A. din Sfantu Gheorghe trebuie sa dovedesti ca esti proprietarul unui autoturism sau imobil.

Abia dupa ce ai prezentat creditorului aceasta "garantie" poti imprumuta "fabuloasa" suma de 1.500 lei. Dupa un an, perioada maxima de creditare, trebuie sa rambursezi nici mai mult, nici mai putin de 6.000 lei, dobanda saptamanala fiind de 87,5 lei. Potrivit agentilor de vanzari ai firmei, o persoana angajata cu salariul minim pe economie poate imprumuta intre 600 si 700 de lei.

Rate saptamanale se platesc si daca iei bani cu imprumut de la Provident. Daca nu esti client fidel al societatii, nu poti imprumuta nici de aici mai mult de 1.500 de lei, bani pe care trebuie sa-i dai inapoi, cu tot cu dobanda, in cel mult noua luni.

Daca ai mai imprumutat de la ei, a doua oara poti lua si 2.500 de lei, de data aceasta perioada de rambursare fiind un an. In primul caz, rata fixa saptamanala fiind de 64,5 lei, ceea ce inseamna ca platesti cel putin 120 de lei dobanda pe luna. Rata lunara aferenta creditului de 2.500 lei este de 83 de lei, de unde rezulta ca dobanda anuala este de 57,92 la suta.

Teoretic, daca ai o pensie lunara de 270 de lei, poti obtine un imprumut de 400 de lei, daca semnezi contractul pe 26 saptamani sau 550 lei daca acesta se intinde pe 39 de saptamani.

In aceasta categorie se incadreaza in special pensionarii, reprezentantii Provident recunoscand ca un client din 17 este de varsta a treia. "Pentru un imprumut de 400 de lei pe 26 de saptamani, clientii ramburseaza in total 601,12 lei in rate saptamanale a cate 23,12 lei. Inainte de aprobare, fiecare situatie este analizata atent, astfel incat clientul sa nu fie impovarat printr-un credit prea mare. Incercam sa ne asiguram pe cat posibil ca cel care imprumuta va putea sa gestioneze cu usurinta datoria", a punctat Vlad Sandru, directorul de Relatii Publice Provident Financial Romania.

Sume de pana in 1.000 de euro poti lua cu o dobanda de 45 la suta pe an, cu toate taxele incluse, si de la Simplu Credit, dar numai daca venitul realizat luna de luna este de cel putin 1.000 de lei. La TBI Credit IFN S.A. se pot imprumuta sume mult mai importante, acestea ajungand pana la 4.500 de euro daca aduci cu tine si un girant, durata de creditare putand urca pana la cinci ani.

In aceste conditii cei de la TBI cer solicitantilor sa nu fie in Biroul de Credit si sa lucreze de cel putin 6 luni. Nivelul dobanzilor si ratelor lunare se pot stabili doar la sediul societatii si asta doar dupa ce te prezinti cu adeverinta de venit. In comparatie, un credit de 500 euro luat pe 12 luni de la o banca poate avea un cost total de pana la 40% pe an, de 7,5 ori mai mic decat cel practicat de IFN-ul din Sfantu Gheorghe.

Nivelul ridicat al dobanzilor este explicat de reprezentantii BNR prin faptul ca IFN-urile sunt nevoite sa acorde credite din fonduri proprii, acestea neavand dreptul sa atraga depozite de la persoane fizice si juridice, asa cum fac bancile.

"Politica de dobanzi si-o face fiecare IFN in parte. Banca Nationala verifica doar modul in care s-au constituit, felul in care respecta toate regulamentele in vigoare si daca indeplinesc normele de creditare. In ceea ce priveste nivelul dobanzilor, se poate ajunge si la valori de acestea (n.r. 300% pe an). Important este ca persoanei care semneaza sa-i fie aduse la cunostinta aceste valori", a explicat pentru Gandul, Mugur Stet, purtatorul de cuvant al BNR.

„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
Opt din zece români preferă să cumpere online pentru a câștiga timp, peste media din Uniunea Europeană, într-o țară profund divizată între urban și rural, între adopție foarte...
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Crizele multiple anunțate de către Nouriel Roubini, cunoscutul economist din Statele Unite, au lovit lumea după ce războaiele din Ucraina și Israel, precum și blocarea traficului maritim din...
#dobanzi, #institutii financiare nebancare , #stiri economice