Este reabilitarea locuintelor un program electoral?

Sambata, 30 Mai 2009, ora 08:00
1417 citiri
Este reabilitarea locuintelor un program electoral?

Mult mediatizatul program de reabilitare termica a locuintelor starneste nemultumiri chiar si in randul celor pe care ar trebui sa-i ajute. Reprezentantii Patronatului Producatorilor de Tamplarie Termoizolanta (PPTT) considera ca programul de reabilitare termica a cladirilor este unul electoral si fara acoperire.

Acestia sunt nemultumiti de faptul ca Executivul promoveaza acest program ca parte a planului anti-criza, desi masurile concrete propuse de companiile din domeniu pentru depasirea crizei nu sunt luate in considerare.

"Foarte putini bani au fost alocati pentru acest program si, in prezent, i se face o publicitate nerealista, amplificata. Suntem extrem de nemultumiti de masurile pe care le ia Guvernul pentru a ajuta IMM-urile din domeniul tamplariei termoizolante sa depaseasca situatia economica actuala. S-au cerut cateva masuri concrete, insa acestea nu au fost aplicate pana in acest moment", a declarat, vineri, presedintele Patronatului Producatorilor de Tamplarie Termoizolanta (PPTT), Valentin Petrescu, citat de NewsIn.

Afirmatiile au fost facute in contextul in care Guvernul Romaniei, prin vocea lui Vasile Blaga, ministrul Dezvoltarii Durabile si Locuintei, a anuntat ca va aloca , in acest an, inca 100 de milioane de euro pentru reabilitarea termica a blocurilor. Potrivit ministrului, banii vor fi folositi pentru reabilitarea termica a aproximativ 60.000 de apartamente, in plus fata de cele 50.000 aprobate deja in prima etapa.

Pentru acestea din urma, Guvernul a repartizat deja 90 de milioane de euro catre 69 din cele 70 de primarii solicitante. Cele 50.000 de apartamente pentru care s-au virat banii pe 27 mai reprezinta doar 1,5% din totalul locuintelor pe care autoritatile promit sa le reabiliteze termic. Vasile Blaga sustine ca aproximativ 3,2 milioane de apartamente, situate in peste 83.000 de imobile la nivel national, au nevoie de reabilitare. Practic, pe lista ministrului Dezvoltarii se regasesc absolut toate blocurile construite inainte de 1990.

Initial, subordonatii ministrului PDL au sustinut ca reabilitarea termica a tuturor acestor locuinte va dura in jur de 20 de ani si va costa 10 miliarde de euro. O luna si jumatate mai tarziu, in plina campanie electorala, Ioan Andreica, secretar de stat in cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei, a declarat ca reabilitarea termica a blocurilor din Romania se va intinde pe o durata de pana la patru ori mai mica, adica intre 5 si 10 ani.

Nu la fel de optimisti sunt si producatorii de materiale termoizolante, care intrevad o finalizare a programului in 160 de ani.

"Efectul acestui program va fi zero pentru producatori, fondurile sunt insuficiente, din calculele noastre, in ritmul bugetului, programul de reabilitare va fi finalizat in 160 de ani.

In plus, sunt convins ca banii vor fi alocati cu greutate, abia jumatate din suma va fi cheltuita in 2009, iar oamenii vor astepta ca statul sa le renoveze apartamentele, fapt ce se va rasfrange asupra vanzarilor de materiale", declara in urma cu cateva zile Valentin Petrescu, presedintele Patronatului Producatorilor de Tamplarie Termoizolanta.

Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
#reabilitare termica locuinte, #reabilitare program electoral, #Vasile Blaga , #stiri economice