Europa de Est va fi cea mai afectata de recesiune

Joi, 23 Aprilie 2009, ora 19:42
2971 citiri
Europa de Est va fi cea mai afectata de recesiune
Foto: Daylife

Tarile din Europa de Est si din sfera Rusiei vor cunoaste cele mai grave contractari ale economiei, din cauza retragerii investitiilor straine si a riscurilor crescute de a se instala o criza financiara servera, potrivit analistilor.

Economiile unor tari din zona Baltica vor scadea cu procentaje formate din doua cifre, in timp ce Rusia va suferi un declin de cinci procente, din cauza scaderii veniturilor din petrol, relateaza Forbes.

Nouriel Roubini, profesor la Universitatea New York si presedinte al Roubini Global Economics, este de parere ca se va opri cresterea spectaculoasa cunoscuta de pietele emergente in ultimii ani, situandu-se la jumatate fata de nivelul din 2008.

Pentru prima data in zeci de ani, economia globala va suferi o contractare sincronizata si va avea crestere negativa, in 2009, fiind cea mai grava criza de la Marea Recesiune, spune analistul.

Se estimeaza ca va exista o scadere de 12 procente a comertului, in acest an, pe fondul declinului cererii si a surplusului la nivel global.

Desi contractarea economiei da semne de incetinire, in comparatie cu ultimul trimestru din 2008 si primul din 2009, Roubini crede ca suntem, inca, departe de a fi atins "fudul sacului" si de inceperea unei redresari serioase, mai ales pe pietele din Europa si Japonia.

Pe de alta parte, in Statele Unite si China, exista semne ca declinul economic si-a incetinit ritmul, spre sfarsitul primului trimestru din 2009. Unul dintre motive este faptul ca programele de sprijin au functionat mai bine in aceste tari. De asemenea, criza a lovit aceste zone mai devreme, atingandu-se cel mai scazut nivel inainte de Europa si Japonia.

Cu toate acestea, toate economiile importante, inclusiv a tarilor din G7, vor continua sa scada in 2009, desi la un pas la linistit decat la inceputul acestui an.

Astfel, activitatile economice, la nivel mondial, se vor contracta cu 1,9 procente in 2009, chiar cu 4 procente, in tarile dezvoltate, mai ales in zona euro si Japonia.

De la o crestere de 4,1 procente, in 2008, America Latina va intra in recesiune, din cauza crizei creditelor si a fluxului de capital incetinit. Tarile mai mari, precum Argentina, Brazilia, Chile, Columbia, Mexic si Venezuela vor avea crestere negativa, in timp ce statele cu economii mai reduse, gen Peru, vor inregistra un declin semnificativ al cresterii.

Cresterea din tarile asiatice va scadea sub trei procente, in 2009, avand in vedere ca toata regiunea este dependenta de exporturi. In China, declinul va fi de 5,5 procente, in timp ce, in India, va fi de 4,3 procente.

Dintre tarile din Orientul Mijlociu si Africa, doar Israel si Africa de Sud vor suferi contractii, in timp ce restul doar vor cunoaste o crestere la jumatate fata de nivelul din anul precedent.

Potrivit estimarilor lui Roubini, va continua sa creasca si rata somajului. In Statele Unite, aceasta va fi formata din doua cifre pana la jumatatea acestui an, iar in tarile in curs de dezvoltare, din ce in ce mai multi oameni vor ajunge sub pragul saraciei.

Valul de taxe care ne așteaptă după majorările de pensii și salarii din an electoral: „Ne ducem spre fundul sacului”
Valul de taxe care ne așteaptă după majorările de pensii și salarii din an electoral: „Ne ducem spre fundul sacului”
Majorarea pensiilor de la 1 septembrie, după recalculare, deja pune presiune pe bugetul de stat.Și salariul minim pe economie urmează să fie majorat de la 1 iulie la 3.700 de lei brut. Însă...
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta, în colaborare cu Misinformation Combat Alliance (MCA), a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor generate prin inteligență...
#contractare economie globala, #criza Europa Est , #stiri economice