Financial Times: Romania ar putea lua 20 miliarde euro de la FMI

Marti, 10 Martie 2009, ora 10:14
569 citiri
Financial Times: Romania ar putea lua 20 miliarde euro de la FMI
Foto: IMF

Romania ar putea primi aproximativ 20 de miliarde de euro de la Fondul Monetar International ca rezultat al negocierilor dintre Bucuresti si institutia financiara.

Pachetul de sprijin menit sa ajute "una dintre cele mai sarace membre din Uniunea Europeana" este similar, ca marime, celui oferit Ungariei in luna noiembrie, scrie Financial Times.

Potrivit publicatiei financiare, guvernul roman si FMI au ajuns la o intelegere privind "parametri cantitativi generali" in timpul vizitei unei delegatii romane la Washington, saptamana trecuta.

In urmatoarele zece zile, expertii de la FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala vor fi prezenti in Romania pentru a definitiva detaliile.

"Acordul ii va permite Romaniei sa implementeze politicile sale, fara sa-si faca griji despre criza economica," este citat un oficial implicat in negocieri. Guvernul roman nu a dat nici un indiciu despre marimea pachetului de sprijin.

Daca primeste imprumutul, Romania devine cea de-a patra tara europeana, dupa Ungaria, Ucraina si Letonia, care se bazeaza pe institutii internationale pentru sprijin, de la inceputul crizei financiare, comenteaza publicatia.

Imprumutul se va derula pe o perioada mai mare de 17 luni, cat este pentru Ungaria, a adaugat oficialul.

La imprumut vor participa si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si Banca Europeana pentru Investitii, furnizand finantare pentru sectorul privat si institutiile financiare locale.

Se pare ca BERD este in discutii cu Banca Comerciala Romana, cea mai mare banca locala si subsidiara a bancii austriece Erste, pentru contractarea unui imprumut de 150 de milioane de euro.

Financial Times este de parere ca sprijinul financiar va fi o "usurare pentru sectorul privat flamand dupa finantare", avand in vedere ca multe companii se plang ca nu pot accesa credite.

Fondul Monetar Internațional a luat în vizor trei dintre cele mai dezvoltate țări din Europa. Avertisment transmis și obiective clare trasate
Fondul Monetar Internațional a luat în vizor trei dintre cele mai dezvoltate țări din Europa. Avertisment transmis și obiective clare trasate
Italia şi Franţa ar trebui să reducă cheltuielile mai repede decât intenţionează în prezent, pentru a ţine datoriile publice sub control, în timp ce Germania ar trebui să aloce fonduri...
TSMC a dezvăluit planurile pentru lansarea tehnologiei avansate TSMC A16
TSMC a dezvăluit planurile pentru lansarea tehnologiei avansate TSMC A16
Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), liderul mondial în producția de cipuri, a dezvăluit planurile pentru lansarea tehnologiei avansate TSMC A16. Noul proces de fabricație, ce...
#Fondul Monetar International, #imprumut FMI, #BERD , #stiri economice