FMI ne baga in recesiune inainte de termen?

Joi, 26 Martie 2009, ora 23:59
3419 citiri
FMI ne baga in recesiune inainte de termen?

Romania va intra in recesiune economica la sfarsitul lunii martie, dupa ce economia s-a comprimat pentru doua trimestre consecutive, sustine Juan Fernandez Ansola, seful biroului Fondului Monetar International pentru Romania si Bulgaria.

"In al patrulea trimestru din 2008, cresterea economica a fost negativa. Acest trimestru va fi din nou negativ. Asta inseamna recesiune. Probabil ca va fi crestere economica negativa tot anul. Abia in 2010 s-ar putea sa se inregistreze o stagnare", a precizat reprezentantul FMI, citat de Cotidianul.

In realitate, indiferent cat de severa ar fi scaderea inregistrata in primul trimestru din 2009, Romania nu poate intra oficial in recesiune la sfarsitul acestei luni dintr-un motiv foarte simplu: in intervalul octombrie-decembrie 2008 evolutia economica a fost pozitiva, nicidecum una negativa.

Juan Fernandez Ansola nu este contrazis de estimari sau prognoze, ci chiar de datele oficiale ale Institutului National de Statistica. Datele indica pentru trimestrul al IV-lea un PIB, in preturi curente, de 159,43 miliarde lei, in crestere fata de perioada similara a anului precedent cu 2,9% in termeni reali.

Este drept ca rezultatele din ultimele trei luni ale anului trecut sunt de cel putin doua ori mai slabe decat cele inregistrate in primele trei trimestre, dar asta nu inseamna ca economia a inregistrat o crestere economica negativa, ci se traduce printr-o incetinire a cresterii economice.

Cifrele INS au caracter oficial si pentru institutiile Uniunii Europene, ele fiind publicate pe site-ul Institutului European de Statistica - Eurostat.

In cazul in care nu este vorba de o confuzie sau o omisiune, afirmatiile lui Juan Fernandez Ansola ridica un mare semn de intrebare asupra corectitudinii datelor statistice oficiale furnizate de unele institutii din Romania.

De ce a ales sa vorbeasca Ansola de aceasta problema a INS, in masura in care ea exista, pe final de mandat? Ce are de castigat Fondul Monetar International de pe urma lansarii unor astfel de afirmatii care vor alimenta speculatiile cu privire la modul in care INS face masuratorile macroeconomice?

De ce se pune astfel la indoiala credibilitatea unei institutii care, in urma contabilizarii datelor, ne va spune la sfarsitul anului cat de aproape sau de departe a fost Romania de contractia economica de 4% previzionata de FMI pentru acest an?

Pana la ora publicarii acestui material, Institutul National de Statistica nu ne-a furnizat o pozitie oficiala cu privire la afirmatiile facute de reprezentantul FMI la Bucuresti, Juan Fernandez Ansola.

Sute de locuri de muncă oferite românilor de angajatorii europeni. Țările cu cele mai multe joburi disponibile
Sute de locuri de muncă oferite românilor de angajatorii europeni. Țările cu cele mai multe joburi disponibile
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată sau nedeterminată, informează vineri, 26 aprilie, Agenţia Municipală...
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
#Juan Fernandez Ansola, #FMI Romania recesiune, #crestere economica INS , #stiri economice