FMI si CE ne dau banii. Stim sa-i folosim?

Miercuri, 27 Ianuarie 2010, ora 12:11
1692 citiri
FMI si CE ne dau banii. Stim sa-i folosim?
Foto: Antena 3

Misiunile Fondului Monetar International si Comisiei Europene in Romania au anuntat, miercuri dimineata, ca sunt de acord cu deblocarea urmatoarelor doua transe din imprumutul extern, in luna februarie, respectiv martie, insa cat ne va ajuta acest lucru?

Desi am vrea sa credem ca situatia economica din Romania s-a imbunatatit si, drept rasplata, misiunea FMI a hotarat ca meritam sa primim banii din imprumutul stand-by, adevarul este ca oficialii institutiei au luat aceasta decizie mai mult pe baza unor promisiuni din partea Guvernului.

Astfel, guvernantii au promis sa faca reforme fiscale, printre care reducerea cheltuielilor cu salariile, de exemplu. Un subiect dezbatut din plin in ultimele saptamani, anume disponibilizarea unui mare numar de bugetari, va depinde, in totalitate, de Guvernul Romaniei, nu de FMI sau CE.

Potrivit lui Jeffrey Franks (foto), seful misiunii FMI in Romania, institutia a cerut ca ponderea cheltuielilor cu salariile bugetarilor sa scada de la 9% din produsul intern brut la 7%, insa cum se va realiza acest lucru ramane la latitudinea noastra.

"Nu este o reducere, ci o revenire la un sistem public mult mai echilibrat din punct de vedere al salariilor si angajatilor. Sunt doua metode de scadere: sa reduci salariile sau numarul de salariati", a declarat Franks.

"Guvernul vrea sa faca o combinare din acesti doi factori. Cu siguranta, va fi o reducere a numarului de angajati. Mixul exact l-am lasat la voia Guvernului, nu va fi impus de comunitatea internationala, dar obiectivul este ceva asupra carora am ajuns de acord", a adaugat el.

Prin urmare, depinde de guvernanti daca vor dori sa aiba mai putini angajati, cu aceleasi salarii, acelasi numar de angajati, cu salarii mai mici sau daca vor reduce si numarul de salariati, si nivelul veniturilor acestora.

De asemenea, oficialii romani au promis ca vor aduce imbunatari sistemului de pensii, care, in prezent, nu este sustenabil de catre bugetul de stat, dar si in privinta coletarii impozitelor.

"Trebuie sa dezvoltam o comisie care va lucra cu cei mai mari contribuabili la stat. Trebuie sa vedem ce facem cu cei care nu-si platesc taxele. Sunt foarte optimist ca aceste recomandari vor fi adoptate la nivel guvernamental", a spus Franks. Totusi, avand in vedere ritmul lent in care schimbarile legislative sunt adoptate in Romania, s-ar putea sa ramanem doar cu optimismul oficialului FMI, iar banii intrati in februarie si martie sa fie cheltuiti la fel de repede si ineficient ca si pana acum.

Ne permitem doar un buget de tipul Dacia

Faptul ca Romania este una dintre cele mai sarace tari din Europa este unul dintre lucrurile pe care FMI le-a luat in considerare, in momentul cand a facut recomandarile de ordin fiscal.

"Am subliniat de multe ori ca in buget, in procesul de consilidare a bugetului, prioritatea este indreptata spre nevoile saracilor. Din acest motiv consideram ca cheltuielile sectorului public trebuie sa se reduca. Cu cat cheltuim mai mult cu sistemul bugetar, cu atat vom avea mai putini bani pentru saraci", a spus Franks.

El a adaugat ca, asemenea unei familii mari cu venituri reduse, care nu-si permite un Mercedes, ci doar o Dacia, si Romania isi permite doar un sector public de tipul Dacia. "Poate, in 30 de ani, vom putea sa ne permitem o serie de imbunatatiri ale sectorului public", a spus el.

Asa ca, deocamdata, Romania trebuie sa reduca, printre altele, si cheltuielile din sistemul de pensii, acestea fiind mai ridicate decat veniturile. Ramane de vazut daca acest lucru se va realiza prin majorarea varstei de pensii sau, de ce nu, prin majorarea nivelului contributiilor in acest sens.

Nu vom fi obligati sa reducem deficitul bugetar in 2011

Jumatate din suma deblocata de FMI va putea fi utilizata pentru acoperirea deficitului bugetar, adica si pentru plata salariilor si pensiilor, printre altele, in timp ce cealalta jumatate va merge la Banca Nationala a Romaniei.

De altfel, deficitul bugetar ramane una dintre marile probleme ale Romaniei, ajungand la 7,3% din PIB, mult peste nivelul acceptat, in mod normal, de Uniunea Europeana, de 3% din PIB. Totusi, avand in vedere faptul ca alte state din UE, inclusiv din zona euro, au o situatie mult mai proasta - Grecia, de exemplu, ajungand la un deficit de 12,7% din PIB - Comisia Europeana este pregatita sa fie mai blanda cu noi.

Astfel, potrivit lui Fabienne Ilzkovitz, sefa misiunii CE in Romania, este foarte posibil sa nu fim obligati sa reducem deficitul la 3% in 2011, ci un an mai tarziu.

"Ultimele date arata ca tinta de deficit de 7,3% a fost atinsa. Este o realizare foarte buna, data fiind situatia dificila de la sfarsitul anului trecut. Daca luam in considerare deficitul din 2009, trebuie sa prelungim perioada alocata Romaniei pentru reducere. Este posibil ca Romania sa fie nevoita sa reduca deficitul nu in 2011, ci in 2012. In acest moment se poarte discutii, dar nu avem o decizie", a spus Ilzkovitz.

Pentru 2010, FMI estimeaza o crestere economica de 1,3 procente, pentru Romania, ceea ce inseamna ca vom avea un an slab, potrivit lui Franks. Insa trebuie sa luam in calcul si faptul ca aceasta crestere se bazeaza, in parte, si pe convingerea FMI ca Guvernul Romaniei chiar va aplica toate acele masuri recomandate de specialistii institutiei si va implementa cat de curand legile salarizarii, a pensiilor si responsabilitatii fiscale.

Nu in ultimul rand, perioada in care ne vom putea folosi de banii din imprumut extern depinde si de capacitatea de a efectua reducerile de cheltuielii, un proces care va fi, fara indoiala, taraganat, avand in vedere discutiile aprinse dintre guvernanti si sindicate si amenintarile de greva.

S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
Primul lot din Transapuseana, drumul care traversează Munţii Apuseni, a fost inaugurat vineri, 26 aprilie. Este vorba despre 43 de kilometri de drum judeţean. Vicepreşedintele Consiliului...
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
#concluzii misiune FMI, #deblocare transe imprumut FMI, #Jeffrey Franks FMI, #reduceri bugetare , #stiri economice
Comentarii
Poza Berceanu_Umbrarescu_Basescu
Berceanu_Umbrarescu_Basescu
rank 1
Poza pistruiatul
pistruiatul
rank 5