Increderea in economie creste, in ciuda problemelor de finantare

Marti, 15 Decembrie 2009, ora 12:11
1372 citiri
Increderea in economie creste, in ciuda problemelor de finantare
Foto: Deloitte

Romania nu are Guvern, nu are presedinte, nu are buget, insa are niste companii foarte increzatoare in cresterea economica.

Pentru a finaliza proiectul de buget pentru 2010, Guvernul interimar are nevoie de ajutorul Fondului Monetar International, venit in Romania, in aceasta saptamana, special in acest scop.

"Delegatia are rolul de a finaliza bugetul pe 2010 cu actualul Guvern. Trebuie sa se plece de la un punct comun, ca sa poata sa prezinte un buget cat mai repede in Parlament. Are rolul de a inchide bucla pentru o varianta de buget pe care o agreaza", a declarat reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, la Realitatea FM.

Daca reprezentantii FMI, cei ai Uniunii Europene si ai Guvernului interimar reusesc sa ajunga la o intelegere, sa inainteze un buget pentru anul viitor, care sa fie acceptat de Parlament, institutia financiara ar putea oferi transa a treia din imprumutul extern la inceputul lunii februarie, cel mai devreme, potrivit lui Tanasescu. De altfel, in ianuarie, o alta delegatie FMI ar urma sa vina in Bucuresti, pentru a conveni o alta scrisoare de intentie cu noul Guvern, pe care sa o prezinte consiliului director al institutiei.

Totusi, mediul de afaceri din Romania nu se lasa impresionat de toate aceste probleme. Potrivit unui studiu al firmei de consultanta Deloitte, remis Ziare.com, jumatate din reprezentantii companiilor romanesti cred ca economia va creste in urmatoarele sase luni.

"Aceasta proiectie macroeconomica optimista se transfera si la nivel individual, mai multi participanti fata de editia anterioara mizand pe cresterea vanzarilor in urmatorul an (58,4%, din care 16,7% se asteapta la o crestere semnificativa)", a spus George Mucibabici, presedintele Deloitte Romania.

De asemenea, 75 la suta din companiile care au luat parte la studiu au semnalat accesul mai usor la creditare, spunand ca imprumutul este mai accesibil sau relativ mai accesibil, in comparatie cu nivelul de 54%, intr-un studiu similar realizat in septembrie.

"Pe parcursul ultimului an, bancile au subliniat de multe ori ca inghetul de pe piata creditarii este in principal cauzat de cerere, in contextul in care tot mai putine companii se califica pentru obtinerea unui credit. Rezultatele studiului de fata arata ca firmele indeplinesc acum mai usor criteriile de eligibilitate, pe masura ce perspectivele economice si financiare se imbunatatesc", a spus presedintele Deloitte.

Lucrurile stau mai bine si pe piata muncii, 37,5% din companii intentionand sa faca noi reduceri de personal, in comparatie cu 42,3%, in septembrie. De asemenea, procentul companiilor care spun ca ar putea recruta noi angajati a crescut de la 7,7% la 12,5%.

Europa Centrala mai increzatoare in viitorul economiei

Potrivit studiului, realizat in randul companiilor din Croatia, Republica Ceha, Polonia, Ungaria, Romania si Slovacia, 40% din respondenti cred ca perspectivele se vor imbunatati, fata de 26,8% in luna septembrie.

Cei mai increzatori sunt polonezii, 74,1% din reprezentantii companiilor din aceasta tara estimand o crestere economica. In schimb, cehii si-au schimbat cel mai mult parerea, 43,3% din oficialii firmelor avand incredere in perspectivele economice, in comparatie cu numai 12,9%, in editia anterioara.

La polul opus se afla Croatia, 66,7% din respondenti declarand ca economia nationala se va inrautati in urmatoarele sase luni. Totusi, acest procentaj reprezinta o imbunatatire semnificativa fata de editia anterioara a studiului, cand era de 89,7%.

Optimismul este mai accentuat si in privinta investitiilor, 74,5% din companiile cu activitate in industria prelucratoare, de exemplu, considerand ca au acces mai facil la imprumuturi bancare.

De asemenea, aproape 70% din toti directorii executivi chestionati spun ca firma pe care o conduc are acces facil la credit, cu 10 procente mai mult decat inainte.

Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
#incredere economie Romania, #incredere economie companii, #delegatie FMI Romania , #stiri economice