Opozitia japoneza nu-l vrea pe Muto la Banca Centrala

Marti, 11 Martie 2008, ora 14:03
396 citiri
Opozitia japoneza nu-l vrea pe Muto la Banca Centrala

Partidul Democrat din Japonia (PDJ), principala forta a opozitiei, va impiedica ratificarea parlamentara a numirii candidatului Toshiro Muto (foto) in functia de guvernator al Bancii Centrale a Japoniei, a anuntat, marti, un reprezentant al partidului, citat de AFP.

"Suntem impotriva numirii lui Muto in pozitia de guvernator al Bancii Centrale a Japoniei", a declarat secretarul general al Partidului Democrat din Japonia, Yukio Hatoyama.

"Muto este personificarea ministerului de Finante si nu poate asigura independenta Bancii Centrale a Japoniei", a adaugat secretarul general al PDJ.

Decizia ameninta sa lase Banca Centrala a Japoniei fara un conducator, pe durata nedeterminata, dupa plecarea din 19 martie a guvernatorului Toshihiko Fukui, caruia ii expira mandatul.

Muto, fost ministru adjunct al Finantelor si actual viceguvernator al bancii centrale a Japoniei, este candidatul propus de catre Guvernul japonez.

In conformitate cu prevederile legislative, numirea candidatului propus de Guvern la sefia Bancii Centrale a Japoniei trebuie sa fie aprobata de catre cele doua camere ale parlamentului.

Partidul Democrat din Japonia, majoritar in senat de la alegerile din iulie 2007, dispune de dreptul de veto. Votul parlamentar urmeaza sa se tina mai tarziu in cursul saptamanii.

Reprezentantii PDJ il acuza pe Muto ca este lipsit de independenta din cauza trecutului sau de la ministerul Finantelor si ii reproseaza si ca nu vorbeste limba engleza, aspect care este o problema suficient de mare in ceea ce priveste coordonarea actiunii Bancii Centrale a Japoniei cu cea a altor banci centrale din lume.

Partidul a luat decizia de a bloca numirea lui Muto dupa audierea de marti a acestuia de catre doua comisii parlamentare.

Batalia politica pe subiectul numirii unui conducator al Bancii Centrale a Japoniei survine in contextul in care opozitia incearca pe toate caile sa paralizeze actiunea Guvernului, ca sa forteze convocarea de alegeri legislative anticipate.

„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
Opt din zece români preferă să cumpere online pentru a câștiga timp, peste media din Uniunea Europeană, într-o țară profund divizată între urban și rural, între adopție foarte...
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Crizele multiple anunțate de către Nouriel Roubini, cunoscutul economist din Statele Unite, au lovit lumea după ce războaiele din Ucraina și Israel, precum și blocarea traficului maritim din...
#opozitia, #japoneza, #lasa, #banca centrala, #conducator , #stiri economice