Presa internationala: Economia japoneza, amenintata din nou de recesiune

Miercuri, 09 Decembrie 2009, ora 11:03
875 citiri
Presa internationala: Economia japoneza, amenintata din nou de recesiune

Economia japoneza a crescut cu o treime din rata de crestere estimata initial pentru trei luni, incepand cu septembrie, in conditiile in care companiile si-au redus cheltuielile.

Produsul Intern Brut a crescut cu 1.3 procente, crestere mult mai mica decat cea de 4.8 procente, raportata luna trecuta, informeaza Bloomberg.

Corectia cresterii PIB-ului japonez, care a fost mai puternica decat marea majoritate a asteptarilor analistilor, a indicat de asemenea si o accelerare in declinul preturilor.

Bursele de actiuni au reactionat negativ in fata vestilor legate le posibilele ezitari ale revenirii economice, revenire amenintata de deflatie si de intarirea yenului. Primul ministru japonez, Yukio Hatoyama, a anuntat marti un pachet de stimuli economici in valoare de 81 miliarde dolari pentru a se asigura ca economia japoneza nu mai intra in recesiune in 2010.

"Aceste cifre sunt foarte slabe", a explicat Masamichi Adachi, senior economist la JPMorgan Chase & Co. in Tokyo. "Pachetul de stimuli va avea un efect pozitiv asupra economiei. Insa nu este nicicum suficient pentru a compensa pierderea inregistrata de rata de cresterea a PIB-ului".

Nominal, economia japoneza s-a contractat cu 0.9 procente trimestrul trecut, cu peste 0.1 procente fata de raportul preliminar. Deflatorul de PIB, cel mai larg indicator al declinului la nivelul preturilor, a scazut cu 0.5 procente, fiind revizuit fata de cresterea de 0.2 procente estimata initial.

"Acesta este un indicator al deflatiei", a declarat Shuichi Obata, senior economist la Nomura Securities din Tokyo, singura companie care a prognozat un declin la nivelul deflatorului. "Este important de vazut cum isi poate reveni Japonia in conditiile in care deflatia continua".

Economia a crescut cu 0.3 procente in cel de-al treilea trimestru, fata de trimestrul anterior, rata de crestere care reprezinta o patrime din rata estimata. Corectiile atat in cresterile trimestriale cat si in cresterile anuale au fost cele mai mari din ultima perioada, au explicat reprezentantii oficialitatilor, exprimandu-si ingrijorarea fata de dimensiunile corectiilor.

Estimarile initiale dadeau impresia unei extinderi dinspre cresterile inregistrate la nivelul exporturilor catre cresteri la nivelul economiei domestice, fapt ce trebuie reexaminat.

Cheltuielile la nivelul consumatorilor, care reprezinta 60 de procente din economie, au crescut cu 0.9 procente, in comparatie cu 0.7 procente, cat se estima initial. Exporturile au crescut cu 6.5 procente fata de trimestrul anterior, in comparatie cu 6.4 procente in estimarile initiale.

Toyota, cel mai mare producator de automobile japonez si producatorul numarul 1 mondial in 2008, intentioneza sa reduca capitalul de investitii cu 70 miliarde de yeni (aproximativ 700 milioane dolari) fata de planul de investitii initial, pana in martie, anul viitor. Aceasta reprezinta cea mai puternica reducere de investitii dintre marile companii japoneze.

Scaderea preturilor au redus considerabil profiturile companiilor domestice, obligand autoritatile guvernamentale sa declare ca a fost ultima luna in care economia se confrunta cu deflatia si solicitand bancii centrale sa ia masuri in acest sens.

Banca centrala a Japoniei a lansat saptmana trecuta un program de creditare in valoare de 10 trilioane de yeni, program despre care se considera ca va avea un impact puternic asupra economiei si asupra slabirii yenului.

HMD a lansat smartphone-uri la prețuri sub 800 RON. Cu ce specificații vin
HMD a lansat smartphone-uri la prețuri sub 800 RON. Cu ce specificații vin
HMD a lansat recent trei noi smartphone-uri sub marca proprie: HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ și HMD Pulse. În cadrul unei întâlniri online care a avut loc pe 17 aprilie, Adam Ferguson,...
Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Compania Infinix Mobility, cunoscută pentru tehnologiile inovative și telefoanele de buget, mid-range și high-end, își extinde acum operațiunile pe piața din România. Fondată în 2013,...
#economia Japoniei, #efecte recesiune Asia, #aprecierea yenului, #recesiune globala , #stiri economice