Programul Rabla nu poate salva industria auto din Romania

Vineri, 24 Iulie 2009, ora 00:50
1702 citiri
Programul Rabla nu poate salva industria auto din Romania

Doar 394 de masini au fost vandute in cadrul programului "Rabla", in iulie, fata de nivelul de 3.153 de autoturisme din luna precedenta, potrivit statisticilor Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM).

Doar 12% din totalul de 27.936 de automobile disponibile prin intermediul programului de casare s-au vandut in cea de-a doua etapa, care se desfasoara intre lunile iunie - august, adica 3.547 de unitati.

Potrivit dealerilor auto, scaderea masiva a vanzarilor a fost cauzata de lipsa finantarii. "Daca se demara de la inceputul programului cu leasing, altfel se discuta acum", a spus Alin Tapalaga, directorul general al Porsche Inter Auto, divizia de retail a Porsche Holding, pentru Ziarul Financiar.

In cadrul celei de-a doua etape, romanii au preferat masinile Dacia, compania vanzand 2.895 de unitati, in crestere fata de prima etapa, cand se cumparasera 1.731 de masini.

Pe locul doi se afla Renault Nissan Romania, cu 242 de autoturisme, iar pe a treia pozitie se regasesc Opel si Chevrolet, cu 166 de unitati. Importatorul Porsche a vandut 126 de masini apartinand marcilor grupului Volkswagen.

La polul opus se afla Citroen, Fiat si Mitsubishi, cu sapte, cinci, si respectiv trei automobile vandute. Potrivit sefului Citroen in Romania, programul "Rabla" nu conteaza pentru producatorul francez, avand in vedere ca se vand, mai mult modele care au un pret de sub 10.000 de euro.

Analistii si jucatorii din piata auto estimeaza o explozie a vanzarilor a cea de-a treia etapa a programului "Rabla", dupa ce se va implementa metoda de finantare prin leasing si li se va permite si persoanelor juridice sa achizitioneze autoturisme si masini utilitare.

In cadrul primei etape, intre 20 martie - 29 mai, s-au vandut 12.064 de automobile, dintre care 5.693 de unitati apartineau companiei Dacia.

Scaderi la nivelul intregului an

Pana la sfarsitul lui 2009, piata auto din Romania ar putea reveni la nivelul din 2003, adica la vanzari de 140.000 de vehicule noi, reprezentand o scadere de peste 55% fata de anul trecut.

In primele sase luni s-au vandut 79.000 de autovehicule, potrivit datelor furnizate de Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA).

Potrivit reprezentantilor APIA, industria auto a avut noroc sa beneficieze de programul "Rabla", care a sustinut, totusi, vanzarile. Altfel, situatia ar fi putut sa fie mult mai rea.

Cu toate acestea, piata din Romania evolueaza in mod diferit fata de cea din restul Europei. Astfel, daca in Uniunea Europeana vanzarile au crescut in luna iunie, fata mai, in Romania s-a inregistrat, in continuare, o scadere de 4,6 procente.

APIA sustine ca reducerea cu 50% a pietei auto ar conduce la reducerea cu aproximativ 100.000 de locuri de munca din cele 220.000 existente in industrie, avand in vedere ca sectorul auto functioneaza cu vanzari anuale de aproximativ 300.000 de unitati.

T.B.

Citeste si:
Băsescu își vrea privilegiile înapoi. Atacă la CCR legea prin care a fost lăsat fără vila de protocol și pază
Băsescu își vrea privilegiile înapoi. Atacă la CCR legea prin care a fost lăsat fără vila de protocol și pază
Traian Băsescu a atacat la Curtea Constituţională, prin intermediul instanţei de judecată, modificările aduse Legii 406/2001, prin care i-au fost retrase privilegiile cuvenite foştilor...
Cei mai vizibili miniștri din Guvernul Ciucă. Alexandru Rafila a ajuns unul dintre cei mai „șterși” membri ai Executivului
Cei mai vizibili miniștri din Guvernul Ciucă. Alexandru Rafila a ajuns unul dintre cei mai „șterși” membri ai Executivului
Premierul Nicolae Ciucă ocupă primul loc ca vizibilitate şi în luna mai. Pe locul al doilea se situează ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu, urmat de ministrul Energiei Virgil Popescu, ambii...