Romania, locul opt in topul celor mai riscante economii din lume

Luni, 19 Iulie 2010, ora 20:51
2098 citiri
Romania, locul opt in topul celor mai riscante economii din lume

Romania nu a reusit sa mentina un nivel redus de risc suveran (CDS) si in al doilea trimestru al anului 2010, riscul de nerambursare a datoriei publice dublandu-se, de la circa 200 de puncte pana la 412,8 puncte.

Romania a intrat in top 10 al celor mai riscante economii din lume in trimestrul al doilea al anului, conform Global Sovereign Credit Risk Report intocmit de CMA Data Vision, citat de Capital.

Alaturi de Romania, in top se afla si Bulgaria, cu un risc calculat la 363,7 puncte. Cea mai riscanta economie din lume este Venezuela, cu CDS (asigurari contra riscului de nerambursare a unui credit, calculat pentru o perioada de cinci ani) la 1.305,7 puncte, valoare cu care si-a pastrat prima pozitie din trimestrul trecut.

Grecia este statul cu cea mai dramatica evolutie. Daca anterior se afla pe locul noua, acum se gaseste pe pozitia a doua in top, cu CDS la 1.003,4 puncte. Urcarea atat de mare a economiei elene in topul riscului nu reprezinta o surpriza avand in vedere problemele financiare care au obligat Grecia sa ceara ajutor din partea Uniunii Europene si a Fondului Monetar International. Elenii au evitat la limita intrarea in incapacitate de plata.

Maximul atins de Grecia in ultimele trei luni s-a ridicat la 1.126 de puncte de baza, cotatie aferenta sedintei din 24 iunie, cu care a depasit temporar Venezuela. Punctajul de la finele trimestrului a reprezentat o crestere de 190% fata de sfarsitul celui anterior.

Romania, desi se afla in top 10, a consemnat o crestere de 105%, in timp ce Bulgaria, una de 93%. Salturi mai mari au fost inregistrate de Belgia, 168%, Spania, 129%, Portugalia, 127%, si Franta, 112%.

Criza care a lovit puternic Europa in ultimele luni a facut ca top 10 sa fie dominat de statele din sudul si estul continentului, in timp ce America de Sud mai are doua reprezentante, Orientul Mijlociu - doua si Asia - doar una.

S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
Primul lot din Transapuseana, drumul care traversează Munţii Apuseni, a fost inaugurat vineri, 26 aprilie. Este vorba despre 43 de kilometri de drum judeţean. Vicepreşedintele Consiliului...
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
#Romania economie riscanta, #top economii riscante, #CDS, #risc nerambusare datorie publica, #economie bulgaria, #Grecia economie , #stiri economice