Topul oraselor cu cea mai buna calitate a vietii

Duminica, 15 Iunie 2008, ora 11:30
4581 citiri
Topul oraselor cu cea mai buna calitate a vietii

New York, Londra si Paris sunt metropole renumite la nivel mondial pentru calitatea vietii, dar consultantii companiei Mercer Consulting au ales in acest an orasul Zurich, Elvetia, ca fiind cel mai bun loc din lume pentru a trai.

Specialistii amintiti au analizat multe dintre orasele lumii dupa o varietate mare de factori, precum nivelul traficului, calitatea aerului, securitatea personala, toate raportate in mai mult de 600 de orase din toata lumea.

In top 25, orasele din SUA precum San Francisco, Boston si Chicago au fost toate depasite de Geneva - Elvetia, Vancouver - Canada si Auckland - Noua Zeelanda. Cel mai mare scor din SUA l-a obtinut Honolulu, care a ajuns astfel pe locul 28 in ineditul clasament.

Totusi, compania Mercer tine sa precizeze ca orasele ce ofera cea mai inalta calitate a vietii nu sunt si cele mai de dorit de multi dintre locuitorii planetei. "Exista o multime de orase "adormite" care au atins scoruri mari", spune Rebecca Powers, consultant principal in cadrul companiei.

"Daca ar fi sa le judeci dupa viata de noapte, de exemplu, multe orase nu ar atinge scoruri asa de mari", adauga aceasta.

Dupa cum aminteam, numarul 1 in top a fost ales orasul Zurich, Elvetia, care a obtinut un scor de 108 puncte. PIB-ul tarii este de 300,9 miliarde dolari (estimare 2007), populatia intregului stat este de 7,6 milioane, din care circa 350.000 in Zurich.

Speranta medie de viata in Zurich - 80,74 ani. Pe locul al 2-lea se situeaza un alt oras din Elvetia- Geneva, care a realizat un scor de 107,9 puncte. Durata medie de viata aici ajunge la 80,74 ani. Pe cea de-a treia pozitie s-a clasat Viena, Austria, cu o populatie de 1,8 milioane locuitori. Speranta medie de viata este aici de 79,36 ani.

Vancouver, Canada ocupa locul al 4-lea, cu un punctaj de 107,6. PIB-ul tarii este de 1.274 trilioane, iar populatia orasului, de 560.000, speranta medie de viata ajungand la 81,16 ani. Auckland, Noua Zeelanda si Dusseldorf, Germania s-au situat pe locurile 5, respectiv 6, in topul oraselor cu cea mai buna calitate a vietii, unde oamenii traiesc in medie 80,24 ani, respectiv 79,1 ani.

La distanta mica s-a situat o alta metropola din Germania, Munich, unde isi duc traiul in prezent peste 1,3 milioane locuitori, urmat de Frankfurt, unde speranta medie de viata atinge 79,1 ani. Berna -Elvetia si Sydney - Australia completeaza ultimele doua locuri ale ineditului clasament.

Topul a fost alcatuit pe baza unui indice, unde Zurich a obtinut, cum spuneam, 108 puncte, iar Bagdad, de exemplu, doar 13,5 puncte. Sondajul privind calitatea vietii a acoperit 215 orase si este destinat sa sprijine autoritatile guvernamentale si marile companii.

De asemenea, sondajul a identificat acele orase care ofera persoanelor o inalta siguranta, si a avut la baza, printre altele, factori precum stabilitatea interna, nivelul criminalitatii si relatiile cu alte tari.

Vlad Voiculescu

Google renunță la Dock-ul cu încărcător pentru tableta Pixel
Google renunță la Dock-ul cu încărcător pentru tableta Pixel
În iunie anul trecut, Google a lansat tableta Pixel, care a inclus în pachet un Dock cu Încărcător și Difuzor, destinat să transforme dispozitivul într-un difuzor inteligent atunci când...
Samsung anunță inovații AI pentru interfața One UI 6.1.1
Samsung anunță inovații AI pentru interfața One UI 6.1.1
Recent, au apărut zvonuri că Samsung, în colaborare cu Google, dezvoltă noi funcții de inteligență artificială (AI) pentru linia de smartphone-uri. Potrivit ultimelor rapoarte, următoarea...
#top orase, #calitate viata, #Zurich , #stiri economice