Țările BRICS schimbă strategia: Cum își propun mai nou să clatine supremația dolarului american

Joi, 07 Martie 2024, ora 14:14
3653 citiri
Țările BRICS schimbă strategia: Cum își propun mai nou să clatine supremația dolarului american

Țările din grupul BRICS, format din Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, și-au anunțat intenția de a crea un sistem de plată independent bazat pe tehnologia cripto și blockchain.

Decizia de a dezvolta acest sistem inovator de plată vine ca parte a strategiei mai ample a națiunilor BRICS de a-și spori rolul în sistemul monetar și financiar.

Eforturile privind dedolarizarea pare că nu sunt încununate de succes într-un ritm care să îi mulțumească pe adversarii Washingtonului, prin urmare lupta a trecut la nivelul activelor digitale.

”Platformă neutră politic”

Potrivit consilierului de la Kremlin, Yury Ushakov, obiectivul principal al acestei inițiative este de a oferi o platformă convenabilă, rentabilă și neutră din punct de vedere politic pentru guverne, întreprinderi și persoane din țările BRICS, scrie coindesk.com.

Încă din 2014, după anexarea peninsulei Crimeea, Federația Rusă a încercat să diminueze influența dolarului american asupra economiei sale, pentru a reduce din efectele sancțiunilor internaționale ce au vizat Moscova.

După eliminarea Federației Ruse din sistemul de plăți internaționale swift și înghețarea unor importante active rusești deținute de băncile occidentale, gruparea BRICS și-a întețit considerabil eforturile pentru a-și reduce dependența de decontările în dolari americani.

Renminbi-ul chinezesc nu impresionează

Cu toate acestea, deși moneda americană este pe o pantă descendentă în privința cotei pe care o deține din rezervele valutare internaționale, nici renminbi-ul chinezesc și nici rubla rusească nu au reușit să îi submineze poziția de monedă de rezervă globală dominantă.

Trebuie arătat că în 2014 ponderea dolarului american în totalul rezervelor valutare era de 66%, pentru ca la finele lui 2023 să scadă la 59,2%.

Renminbi-ul chinezesc a căzut în schimb pe locul 6 în clasamentul internațional valutelor de rezervă, cu o pondere de 2,4%, în spatele dolarului canadian, care a ajuns la o cotă de 2,5%.

Țările BRICS lansaseră la un moment dat ipoteza emiterii unei monede comune, care să fie mai puternică în fața dolarului, dar în prezent se pare că acțiunile lor s-au reorientat în zona criptoactivelor.

Atenție sporită pentru organele de supraveghere

Săptămâna trecută, Ministerul de Finanțe al Rusiei, Banca Rusiei și partenerii BRICS au anunțat vor crea platforma de plată BRICS Bridge, într-un efort de a îmbunătăți sistemul monetar global.

”Se vor continua lucrările de dezvoltare a Aranjamentului de rezervă contingentă, în primul rând în ceea ce privește utilizarea unor valute diferite de dolarul american”, a arătat Yury Ushakov.

De menționat că președintele Consiliului de Stabilitate Financiară, Klaas Knot, care urmărește stabilitatea sistemului financiar global, a scris miniștrilor de finanțe din țările din Grupul celor 20 (G20) că activele cripto, tokenizarea și inteligența artificială (AI) rămân în continuare priorități de urmărit pentru instituția pe care o conduce.

Articol realizat in colaborare cu Risco.ro

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
#economie , #economie politica