Tot mai mulți analiști trag semnalul de alarmă: Presiune uriașă pe sistemul financiar american!

Joi, 01 Februarie 2024, ora 16:11
2155 citiri
Tot mai mulți analiști trag semnalul de alarmă: Presiune uriașă pe sistemul financiar american!

În ciuda faptului că economia americană a performat peste așteptări în 2023 și o ”aterizare dură” (recesiune) pare a fi fost evitată, evoluțiile economico-financiare sunt departe de a aduce optimism piețelor de peste Atlantic.

Băncile din SUA se confruntă cu pierderi nerealizate istorice, uriașe în comparație cu anii precedenți, de aproximativ 685 de miliarde de dolari (actualizate începând cu trimestrul III al anului trecut).

Pentru comparație, în timpul crizei financiare din 2008-2009, care a clătinat sistemul financiar american, totalul acestor pierderi nu atingea 75 de miliarde de dolari.

Creșterea dobânzilor, principala problemă

Pierderile nerealizate reprezintă diferența între valoarea de piață și cea contabilă și au survenit ca urmare a politicii extraordinare a Rezervei Federale a SUA a a crește ratele dobânzilor într-un ritm alert, cu care sistemul financiar american nu s-a mai confruntat până acum.

Iar această problemă nu va dispărea până când Rezerva Federală (FED) nu va începe reducerea dobânzii de politică monetară, susțin analiștii din piață, care au și identificat New York Community Bancorp ca potențială următoare victimă.

Doar că Jerome Powell, președintele FED, a declarat recent că ”nu declarăm victoria” împotriva inflației, prin urmare reducerile de dobânzi mai au de așteptat, scrie The Economist.

Powell a semnalat că reducerile de dobândă ar putea avea loc în cursul acestui an, dar nu la următoarea ședință a băncii centrale din martie.

În consecință, indicele american de acțiuni S&P 500 a suferit cea mai mare scădere într-o singură zi din ultimele patru luni, după ce FED a lăsat, la ultima întrunire legată de stabilirea politicii monetare, neschimbată rata dobânzii de referință la un interval cuprins între 5,25% și 5,5%.

Spirala datoriei publice

Între timp, se înmulțesc semnalele de avertizare cu privire la nivelul datoriei publice, care a depășit orice limite de sustenabilitate și se anunță a fi o adevărată amenințare pentru administrația de la Wasington într-un viitor nu foarte îndepărtat.

Datoria națională americană se ridică în prezent la 34,14 trilioane de dolari — aproximativ 100.000 de dolari pentru fiecare persoană din SUA —, plafonul datoriei fiind suspendat momentan până în 2025, în urma unui acord încheiat în vara lui 2023.

Săptămâna trecută, CEO-ul JPMorgan Chase a declarat că Washingtonul se confruntă cu o ”răzvrătire” a pieței globale asupra nivelului datoriilor, adăugând: ”Este o stâncă. Vedem stânca. Au trecut vreo 10 ani”.

De asemenea, fostul secretar al Trezoreriei, Robert Rubin, a declarat săptămâna trecută că SUA se află într-un ”loc îngrozitor” din cauza deficitului și a cerut majorări de taxe pentru a echilibra conturile.

Iar consultantul de pe piața valorilor mobiliare Nassim Nicholas Taleb, autor al cărții bestseller ”The Black Swan”, ce a prezis corect prăbușirea financiară din 2008, a declarat pentru Bloomberg că SUA se îndreaptă către o ”spirală a datoriilor”, care echivalează cu o ”spirală a morții”.

Articol realizat in colaborare cu Risco.ro

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
#economie , #economie politica