Uniunea Europeană și-a atins țelul: Ponderea Rusiei în comerțul cu UE a scăzut sub 2%

Vineri, 01 Septembrie 2023, ora 17:16
2558 citiri
Uniunea Europeană și-a atins țelul: Ponderea Rusiei în comerțul cu UE a scăzut sub 2%

Relațiile comerciale dintre Uniunea Europeană și Federația Rusă au înregistrat un declin major, pe fondul sancțiunilor impuse Moscovei și al tensionării relațiilor politice dintre cele două părți, în urma declanșării războiului din Ucraina.

Țările Uniunii Europene au reușit să își reducă puternic dependența de importurile de energie din Rusia, atât pe componenta de gaze naturale, petrol, cât și în ceea ce privește importurile de cărbune, ce au fost practic eliminate.

Consecințele pentru economia europeană sunt însă de amploare, Germania, cea mai puternică economie a UE, fiind și cel mai grav lovită de lipsa energiei ieftine rusești.

Rusia devine partener comercial minor

Atât exporturile, cât și importurile Uniunii Europene pe ralația cu Rusia au scăzut considerabil sub nivelul de dinaintea războiului din Ucraina.

Ultimele date publicate de Eurostat, serviciul statistic al Comisiei Europene, arată că ponderea Rusiei în importurile extra-UE a scăzut de la 9,6% în februarie 2022 la 1,7% în iunie 2023.

În același timp, ponderea exporturilor realizate de Uniunea Europeană în afara granițelor blocului comunitar a scăzut în cazul Rusiei de la 3,8% la 1,4%.

Deficitul comercial al UE cu Rusia a scăzut dramatic

Uniunea Europeană a înregistrat în martie 2022, luna următoare declanșării războiului din Ucraina, un deficit comercial de vârf cu Rusia, cauzat de prețurile ridicate la produsele energetice.

Dimensiunea acestui deficit a fost de 18,5 miliarde de euro, decalaj care s-a redus între timp la 0,4 miliarde euro, până în iunie 2023.

Schimbarea a fost puternic influențată de scăderea cu 18,6 miliarde de euro a valorii lunare a importurilor din Rusia între martie 2022 (21,9 miliarde EUR) și iunie 2023 (3,3 miliarde EUR).

În același timp, valoarea exporturilor a scăzut de la 3,4 miliarde EUR în martie 2022 la 2,9 miliarde EUR în iunie 2023.

Reducerea dependenței energetice de Rusia

În ceea ce privește datele trimestriale, balanța comercială UE-Rusia pentru mărfuri a înregistrat în al doilea trimestru al anului 2023 un deficit de 1,6 miliarde EUR, ceea ce indică o îmbunătățire semnificativă față de deficitul de 45 de miliarde EUR observat în trimestrul doi din 2022.

Diminuarea substanțială a deficitului poate fi atribuită în mare măsură scăderii importurilor de energie din Rusia. Deficitul comercial în energie a fost redus de la 40,4 miliarde EUR în al doilea trimestru al anului 2022 la 5,7 miliarde EUR în al doilea trimestru al anului 2023.

În ultimii doi ani, dependența UE de importurile de energie din Rusia a înregistrat o scădere vizibilă. Mai exact, ponderile combustibililor fosili precum cărbunele, gazele naturale și petrolul importate din Rusia au scăzut substanțial.

Comparând al doilea trimestru din 2021 cu al doilea trimestru din 2023, ponderea petrolulului a scăzut cu 27 de puncte procentuale (de la 29,2% în 2021 la 2,3% în 2023), a gazellor naturale cu 26% (de la 38,5% la 12,9%), iar a cărbunelui cu 45% (de la 45% la 0%).

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
#economie , #economie politica