Deprecierea euro, salvarea economiei europene?

Miercuri, 21 Decembrie 2011, ora 08:02
4290 citiri
Deprecierea euro, salvarea economiei europene?
Foto: Javno

Euro este una din cele mai puternice monede din lume, in ciuda crizei din Europa, insa acest lucru ar putea fi in detrimentul economiilor aflate in dificultate financiara, sunt de parere analistii.

Tari precum Italia si Spania, dar si Franta si-ar putea echilibra economiile fara sa fie nevoie sa taie din cheltuieli si fara ca Germania sa fie obligata sa accepte cresterile de preturi pe plan local. Cheia ar fi dezvoltarea exporturilor in tarile in care au deficit comercial, catre tarile din afara zonei euro.

Deficitele de cont curent sunt rezultatul direct al impunerii monedei unice in cele 17 state ce alcatuiesc zona euro. Daca ratele de schimb ar putea varia, presiunea pietelor ar determina monedele din Italia, Spania si Franta sa se deprecieze in raport cu cea a Germaniei, stimuland exporturile si reducand importurile, lucru ce ar avea si avantajul de a diminua surplusul comercial al Germaniei.

Politicienii care au planificat euro nu s-au gandit la viitorul dezechilibrelor de cont curent sau la problemele economice, vanzand in moneda unica o metoda pentru accelerarea integrarii politice.

Desi ratele de schimb la care tarile respective au intrat in zona euro au fost negociate pentru a se evita dezechilibrele initiale, ratele diferite de majorare a salariilor, ulterior, au condus la aparitia deficitelor si surplusurilor comerciale, un aspect ignorat de politicieni, care au crezut ca o moneda unica va determina o rata a productivitatii similara in toate statele membre.

Convergenta nu a mai avut loc. Productivitatea din Germania a crescut mult mai rapid decat in Italia, Spania sau Franta. De asemenea, Germania a limitat majorarile salariale. Astfel, costurile cu forta de munca din sectorul productiei au urcat cu 30 la suta mai putin in Germania decat in alte state cu o productivitate mai redusa. Rezultatul: Germania are un surplus de cont curent de 5% din produsul intern brut, in timp ce Italia, Spania si Franta au deficite de cont curent de aproximativ 3,5 la suta din PIB.

Unii economisti si oficiali din tarile cu deficit sustin ca Germania ar trebui sa-si majoreze cererea interna pentru propriile produse si sa permita o rata de crestere a salariilor mai rapida, pentru a-si reduce avantajul comercial. In mod nesurprinzator, Germania refuza.

In schimb, oficiali germani, precum si cei ai Bancii Centrale Europene, spun ca este nevoie de o "devalorizare interna" in statele cu deficite comerciale. Cu alte cuvinte, taierea salariilor si a preturilor, pentru a-si face produsele mai competitive. Desi estimarile difera, analistii de la Financial Times sunt de parere ca acest lucru ar insemna scaderi salariale de 30 la suta, urmate de o crestere intr-un ritm mult mai lent decat in Germania.

Acest lucru ar determina un deceniu de somaj ridicat si un PIB in scadere, fiind o strategie economica si politica periculoasa.

Cum poate fi depreciat euro?

O propunere alternativa ar fi reducerea consumului in tarile cu deficit comercial, dar si acest lucru ar cauza o scadere a produsului intern brut, in cazul in care nu ar exista o depreciere a monedei, pentru a stimula exporturile.

Prin urmare, solutia ar fi devalorizarea monedei euro, pentru a spori competitivitatea in comparatie cu tarile din afara uniunii monetare.

De la inceputul anului 2010, valoarea euro, raportata la comert, s-a depreciat cu 12 procente. Desi exista factori ce obliga euro sa se aprecieze in fata dolarului (mai ales din cauza faptului ca dolarul este folosit de majoritatea fondurilor suverane si a deficitului de cont curent al SUA), criza din zona euro si ingrijorarile privind economia europeana au cauzat un declin al euro fata de dolar de 10 la suta, in ultimele sase luni.

Daca s-ar mentine aceasta tendinta, exporturile din toate statele din zona euro ar creste, iar importurile s-ar reduce. O valoare mai scazuta a euro ar ajuta Italia, Spania si Franta, deoarece 50 la suta din schimburile comerciale ale acestora sunt cu tari din afara zonei euro.

Surplusul Germaniei s-ar majora, dandu-i ocazia sa-si majoreze investitiile si consumul de pe piata interna.

Desi nu se poate estima clar cat ar trebui sa se mai deprecieze euro pentru a elimina deficitele, ar fi nevoie de cel putin 20 la suta. Acest lucru ar insemna o rata de schimb valutar sub nivelul initial de 1,18 dolari/euro.

Dar cum s-ar putea efectua devalorizarea monedei unice? Potrivit analistilor, criza actuala ar putea conduce exact la acest lucru. De asemenea, BCE ar putea spori furnizarea de euro pentru a lupta cu problemele de creditare si cele bancare. Chiar si declaratiile directorului BCE, Mario Draghi, care nu s-a aratat deloc ingrijorat de declinul monedei unice, ar putea conduce la scaderea acesteia.

Declinul euro nu poate fi o solutie permanenta la diferentele de productivitate din zona euro. Totusi, le-ar permite tarilor care au dificultati in acest sens sa ajunga Germania din urma, inainte ca moneda sa se aprecieze din nou. Insa, daca acest lucru nu s-ar intampla, zona euro, asa cum exista in prezent, ar putea disparea.

Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi...
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o actualizare pentru Windows 11, identificată prin codul KB5036980, care introduce noi funcții, dar și un element mai puțin plăcut: reclame în meniul Start. Această...
#zona euro, #depreciere euro, #criza datorii zona euro , #zona euro