Europa n-are incotro si strange cureaua

Duminica, 30 Decembrie 2012, ora 21:54
2697 citiri
Europa n-are incotro si strange cureaua
Foto: Calea Europeana

Desi stransul curelei este cuvantul de ordine in toata Uniunea Europeana, nu peste tot problema se pune la fel. Bineinteles, principalele candidate in ce priveste respectiva curea sunt tarile din sud.

Cifrele arata insa ca Franta are si ea toate motivele de ingrijorare, comenteaza Project Syndicate.

Intre austeritate si relaxare

Volumul datoriilor suverane ale Frantei se ridica la 90% din PIB si va creste la 93% in 2013, in timp ce deficitul bugetar pe anul 2013 nu se prevede sa fie mai mare de 3,5%.

Cheltuielile publice din aceasta tara sunt cele mai ridicate din intreaga zona euro, cifrandu-se la 56% din PIB si ocupa locul al doilea in topul tarilor dezvoltate ale lumii.

Stransa intre ciocan si nicovala, noua guvenare de stanga a tarii este constienta de faptul ca asemenea cheltuieli nu pot fi continuate, dar nici n-ar fi in stare sa aplice masuri drastice, dupa ce in campania electorala promisese relaxarea si nu inasprirea austeritatii.

In Occident, se vorbeste de la o vreme tot mai insistent despre aportul industriei manufacturiere in economia tarilor. Germania a reusit sa ridice acest sector la un nivel de 20% din PIB, Marea Britanie a atins 10%, in timp ce Franta, unde industria manufacturiera ar trebui sa fie un succes al programului de stanga, abia atinge 9%.

Industria manufacturiera are o mare mobilitate a productiei si o capacitate deosebita de a corela operativ preturile si alte cheltuieli de productie cu salariile si cu numarul de angajati.

Inflatia necontrolata

Dar nu aici sta principala problema in ce priveste strangerea curelei. Problema este ca, in mai multe tari din zona mediteraneana, introducerea monedei euro a facut posibila umflarea unui balon inflationist necontrolat, care a afectat competitivitatea.

Balonul este usor sa-l umfli, dar foarte greu sa-l dezumfli, ceea ce provoaca nervozitate si ia timp indelungat, pe care il suporta foarte greu factorii sociali.

Conform calculelor efectuate de experti, Franta nu va fi in stare sa ramburseze creditele deja contractate decat in conditiile cand ar taia costurile cu 20%, ceea ce presupune atat scaderi de salarii si alte venituri, cat si reducerea numarului de angajati. Nu poti scadea costuri, mentinand salarii mari si angajati numerosi.

O asemenea strangere a curelei este specifica si altor tari din zona. Spania ar trebui sa le scada cu 10%, Italia cu 15%, Grecia cu 39%, Portugalia cu 32%.

Prudenti cand este vorba de masuri care sa duca la scaderea veniturilor si disponibilizarea oamenilor, conducatorii zonei euro asista uneori pasiv la cresteri ale inflatiei. Este ceva care are loc de la sine, dar lungeste boala.

Cum poti pierde clientii externi

Totusi, scaderea pretului intern, pentru a mari competitivitatea la export, ramane singura cale rezonabila de intensificare a schimburilor de marfuri. Dimpotriva, amanarea masurilor - cum am spus, prelungirea bolii - poate avea un efect secundar devastator: pierderea clientilor externi.

Se cunoaste faptul ca piata este concurentiala, iar riscul de a fi inlaturat prin oferte mai avantajoase, venite din partea altui client, nu lipseste niciodata. Odata faptul produs, clientul se recupereaza greu.

Regula de aur spune ca poti concura alti operatori de pe piata numai prin preturi competitive, care impun recesiunea economica. Popular vorbind, este vorba de strangerea curelei.

Specialistii au calculat ca Spania si Franta au nevoie de o perioada de recesiune timp de zece ani, pentru a-si recupera competivitatea de altadata. Italia va avea nevoie de un parcurs mai scurt, iar Portugalia si Grecia de unul foarte lung - mult mai lung decat cel la care s-ar putea astepta populatia.

Exemplul german

De altfel, acest fenomen era demult cunoscut expertilor germani. Germania a demarat o scadere graduala a preturilor din 1995, ajungand la o reducere de 22% in 2008, cand s-a produs criza. Aceasta este explicatia pentru care competitivitatea produselor germane este mai putin afectata decat in alte tari din UE sau din zona euro.

Exemplul german insa n-a fost urmat de multi altii. Faptul ca o tara ca Franta, desi amenintata de criza, este nevoita sa evite masurile impopulare, o dezavantajeaza.

Dat fiind ca este a doua mare putere economica a UE exista riscul ca intreaga zona sa fie afectata de faptul ca nu si-a strans cureaua la timp.

Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
#Uniunea Europeana datorii, #cresterea inflatiei UE, #cresterea preturilor UE , #zona euro