Eurozona, o constructie nesigura. E mai buna o federatie?

Autor: Ana Ilie
Sambata, 03 Septembrie 2011, ora 12:25
2493 citiri
Eurozona, o constructie nesigura. E mai buna o federatie?

Incet-incet, devine limpede, pana si in Germania, ca actuala criza financiara ar putea distruge proiectul european in intregime, deoarece demonstreaza slabiciunea eurozonei si a constructiei sale. Aceste slabiciuni sunt si financiare si economice, dar mai ales politice.

Tratatul de la Maastricht a infiintat o uniune monetara, insa uniunea politica, preconditie indispensabila pentru succesul monedei comune, a ramas o simpla promisiune, scrie Joschka Fischer, fost ministru de Externe si vice-cancelar al Germaniei, pentru Project Syndicate.

Euro si tarile care au adoptat-o platesc acum pretul. Eurozona este asezata pe baza nesigura a unei confederatii de state angajate atat fata de o uniune monetara, cat si pastrarii suveranitatii fiscale - in momente de criza, o astfel de constructie nu poate functiona.

La inceputul crizei, in 2007-2008, defectele majore ale eurozonei ar fi putut fi corectate, daca Germania ar fi fost dispusa sa sustina un raspuns european comun, sustine politicianul german. Insa oficialii germani au preferat sa mentina prioritatea nationala - si o abordare confederata a Europei.

De-a lungul istoriei, confederatiile nu au functionat prea bine, din cauza problemei suveranitatii, ramasa nerezolvata. Statele Unite, dupa castigarea independentei, erau colonii unite intr-o confederatie, insa acest aranjament era profund problematic economic si financiar, asa ca s-a optat rapid pentru o federatie.

Astazi, Europa sau, mai precis, eurozona se confrunta cu o situatie aproape identica.

Europa are trei optiuni, crede Joschka Fischer. Continuarea actualei situatii nu ar face decat sa mareasca si sa prelungeasca criza. Desfiintarea uniunii monetare ar pune capat proiectului european si ar cauza probleme de neimaginat. Intr-un final, Europa ar putea inainta spre integrare economica si politica reala, un pas pe care liderii de azi nu au incredere sa-l faca, banuind ca nu au suficient sprijin public.

Asadar, sunt multe argumente in favoarea inceperii cu o combinatie a primei si celei de-a doua optiuni. Apoi, odata ce proiectul european este pe jumatate terminat, ar putea veni momentul pentru optiunea federalista.

Abordarea crizei in maniera europeana - fara a face nimic - a produs consecinte adverse vizibile. Pasivitatea oficialilor a sporit neincrederea populara, ceea ce ameninta proiectul european. Criza incepe sa erodeze pana si fundatiile ordinii europene post-belice - parteneriatele franco-german si transatlantic.

Presiunea pietelor financiare a ajuns acum in Franta si reprezinta un pericol pe termen lung. Daca Franta este ingenuncheata si Germania nu sta alaturi de partenerul sau, cu tot ce poate, catastrofa europeana va fi completa - mai degraba decat mai tarziu.

In plus, criza fiscala din America, cumulata cu cresterea economica anemica, vor forta SUA sa isi reduca angajamentele militare globale, orientandu-se spre Pacific in loc de Atlantic. Pe europeni, care au vecini, la sud si est, cu probleme, aceasta provocare de securitate suplimentara ii va prinde nepregatiti.

O amenintare suplimentara pentru alianta transatlantica reiese din noua ordine globala emergenta. In urmatoarele decenii, dualismul SUA-China va deveni tot mai agresiv, pe masura ce China se intareste si America slabeste.

Aceasta rivalitate se va manifesta si militar, dar mai ales economic, politic si prin sfere de influenta. China va incerca sa atraga Europa in acest joc global si eforturile in acest sens au fost demarate deja, prin vizita premierului chinez, Wen Jiabao, in tarile europene afectate de criza, unde a impartit cu generozitate imprumuturi si asistenta.

In aceste conditii, slabiciunea Americii si tot mai marea dependenta a Europei de exporturile pe piata chineza vor da nastere la o perspectiva eurasiatica, tot mai atragatoare pe masura ce paleste cea transatlantica.

Asadar, conchide politicianul german, Europa trebuie sa stea alaturi de partenerul sau transatlantic, pentru a evita un mare pericol. Cele doua fundatii ale celor sapte decenii de pace din Europa se crapa, iar repararea lor nu necesita decat continuarea eforturilor in directia unei Europe unite si puternice.

Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi...
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o actualizare pentru Windows 11, identificată prin codul KB5036980, care introduce noi funcții, dar și un element mai puțin plăcut: reclame în meniul Start. Această...
#UE, #eurozona, #eurozona probleme, #criza eurozona , #zona euro