Grecia si restul UE: Saga continua. Iesirea din zona euro, singura optiune?

Marti, 17 Martie 2015, ora 07:28
5239 citiri
Grecia si restul UE: Saga continua. Iesirea din zona euro, singura optiune?

Grecia si celelalte state membre ale Uniunii Europene (UE) se afla din nou in impas in ceea ce priveste discutiile despre programul de finantare acordat statului mediteranean.

Compromisul la care s-a ajuns in februarie pare ca starneste in fiecare zi noi dispute aprinse legate de masurile pe care elenii trebuie sa le adopte pentru a-si indeplini tintele fiscale si bugetare.

Malta Today noteaza ca nici pana acum nu s-a ajuns la un acord final.

Pe de o parte, grecii cer o flexibilitate mai mare in ceea ce priveste aceste masuri, pentru a revitaliza economia, care are multe probleme: inflatia in scadere, somaj extraordiar de mare, inegalitate sociala si revolte populare.

Grecia, in pericol sa ramana fara bani pana la sfarsitul lui martie

De asemenea, ei cer Bancii Centrale Europene (BCE) si celorlalte state europene sa le furnizeze bani pana cand se va ajunge la o intelegere pe termen lung.

Insa BCE si UE, pe de alta parte, nu ar vrea sa ofere noi concesii Atenei, deoarece se teme ca vor crea un precedent periculos, determinand alte state europene sa aiba cereri similare in viitor.

Banca Centrala Europeana a dat deja dovada de bunavointa, avand in vedere ca a crescut plafonul pentru fondurile acordate bancilor elene. Totusi, institutia a dat de inteles ca nu ii va ajuta mai mult pe greci, daca acestia nu isi indeplinesc obligatiile si daca nu se ajunge la un acord final asupra masurilor care trebuie implementate de Atena.

Mai mult, BCE se teme ca, daca le va oferi mai multi bani bancilor elene, atunci acestea vor finanta Guvernul prin achizitia de obligatiuni suverane pe termen scurt. Iar daca vor face acest lucru, atunci vor fi incalcate tratatele UE care impiedica institutia europeana sa finanteze guvernele in mod direct.

Iesirea din zona euro, singura optiune?

Din punct de vedere politic, negocierile, care dureaza de ceva vreme, au devenit tot mai complicate. Sursa citata noteaza ca exista cateva voci din zona euro care sustin ca Grecia nu merita osteneala, avand in vedere ca pretentiile tarii mediteraneene sunt costisitoare.

Politicienii germani, in special cei din Opozitie, se numara printre cei care critica dur atitudinea elenilor, dar si modul in care BCE si zona euro conduc negocierile cu Atena. Ei cer un ultimatum si decizii ferme pe aceasta tema.

Mai mult, 52% dintre nemti nu mai vor Grecia in zona euro, arata un sondaj recent realizat de ZDF. In urma cu o luna, proportia era de 41%.

Sursa citata mentioneaza ca exista o frustrare tot mai mare in randul statelor din zona euro, care incep sa isi piarda rabdarea cu Grecia, astfel ca politicienii implicati in negocieri ar putea pune presiune pe Atena ca sa-si indeplineasca obligatiile. In caz contrar, ar putea sa ii ceara sa iasa din uniunea monetara.

In timp ce negocierile referitoare la programul de asistenta financiara continua, Grecia se confrunta cu o deteriorare economica.

Din 2007 pana in prezent, produsul intern brut s-a micsorat cu 25% si tara se afla intr-o spirala deflationista, cu preturi in scadere.

Mai mult, rata somajului a crescut in ultimul trimestru al anului trecut la 26,1%, de la 25,5% in perioada iulie-septembrie din 2014, iar peste 51% dintre tineri nu au un loc de munca.

"Cu o economie fara un viitor roz pe termen scurt, un guvern care ramane rapid fara bani si cu o bursa in declin, care a pierdut 4,68% in ultimele 2 luni, Grecia pare ca ramane fara timp si fara optiuni, iar iesirea sa din zona euro ar putea ramane singura cale", se arata in incheierea articolului citat.

Care sunt masurile

Luna trecuta, ministrii de Finante din zona euro au decis sa prelungeasca cu patru luni planul de ajutor financiar pentru Grecia, dar in anumite conditii.

Comisia Europeana a confirmat recent ca elenii au transmis lista propunerilor de reforma necesare pentru a obtine aceasta extindere. Ea include masuri de combatere a coruptiei si a evaziunii fiscale, a contrabandei cu combustibil si tigari.

De asemenea, autoritatile de la Atena vor sa implementeze masuri de reformare a pietei muncii si sa acorde subventii pentru plata utilitatilor si pentru achizitionarea alimentelor.

In jurul acestor propuneri au loc negocierile dintre Banca Centrala Europeana, Comisia Europeana, Fondul Monetar International si Grecia.

Subiectul despre care alianța de guvernare evită să vorbească în an electoral: „O situație mult mai gravă decât s-a anticipat”
Subiectul despre care alianța de guvernare evită să vorbească în an electoral: „O situație mult mai gravă decât s-a anticipat”
Bugetul României a ajuns într-o stare critică, avertizează din ce în ce mai mulți economiști. Sarabanda scumpirilor pe bandă rulantă, majorarea taxelor și a impozitelor reflectă cel mai...
Samsung ar putea lansa ceasuri inteligente cu o funcție de monitorizare a glicemiei
Samsung ar putea lansa ceasuri inteligente cu o funcție de monitorizare a glicemiei
Un nou raport sugerează că Samsung ar putea introduce monitorizarea glicemiei în ceasurile sale inteligente de generație următoare, o inovație care ar putea transforma modul în care...
#negocieri UE Grecia, #probleme Grecia UA, #iesire Grecia zona euro , #zona euro