Guvernul a decalat intrarea Romaniei in zona euro, pentru 2019 - surse

Luni, 21 Mai 2012, ora 16:02
2250 citiri
Guvernul a decalat intrarea Romaniei in zona euro, pentru 2019 - surse
Foto: Arhiva

Guvernul a amanat intrarea Romaniei in zona euro, pentru 2019, potrivit unor surse, tinta anterioara fiind anul 2015.

Astfel, termenul a fost decalat cu patru ani, din cauza situatiei economice din tara noastra, dar si a celei din Europa.

Decizia va fi anuntata abia dupa alegerile din noiembrie, pentru a nu destabiliza pietele, potrivit unor surse citate de Antena 3.

Pentru ca un stat sa adere la zona euro, acesta trebuie sa indeplineasca cinci conditii.

Trebuie sa aiba un curs valutar stabil, un deficit bugetar de pana in trei procente, dar si o dobanda pe terem lung, care sa fie cu doua puncte procentuale peste media celor mai performante tari din UE.

De asemenea, datoria publica trebuie sa fie mai mica de 60% din PIB, iar inflatia sa fie cu 1,5 puncte procentuale peste media celor mai performante 3 tari din zona euro.

Singurul criteriu pe care Romania il indeplineste in acest moment este datoria publica, care este de 32% din PIB.

Analistii chestionati de Ziare.com au cazut de acord ca tinta de 2015 este una nerealista.

Intrarea Romaniei in zona euro, din ce in ce mai improbabila?

Intrarea Romaniei in zona euro ar aduce numeroase avantaje pentru tara noastra, precum schimburi economice mult mai usoare, eliminarea riscului valutar, intensificarea comertului cu partenerii europeni si o largire foarte mare a pietei.

"Principalul dezavantaj ar fi acela ca nu mai exista o politica monetara independenta, adica orice dezechilibru in economie trebuie rezolvat prin politici fiscale, si nu prin cele monetare", a mentionat Dragos Cabat, analist financiar, pentru Ziare.com.

Si analistul Mircea Cosea a sustinut ca tinta de 2015 era total nerealizabila.

"Intrarea noastra in zona euro nu depinde doar de decizia politica, ci si de indeplinirea unor conditii, precum si de evolutia zonei euro, insa nu consider ca se va concretiza peste trei ani", a mentionat analistul, pentru Ziare.com.

Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi...
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o actualizare pentru Windows 11, identificată prin codul KB5036980, care introduce noi funcții, dar și un element mai puțin plăcut: reclame în meniul Start. Această...
#aderare Romania zona euro, #Romania zona euro 2019, #intrare Romania zona euro , #zona euro