Guvernul francez creeaza recesiune - analisti

Luni, 12 Noiembrie 2012, ora 08:41
1765 citiri
Guvernul francez creeaza recesiune - analisti
Foto: Arhiva

Banca centrala a Frantei se asteapta ca a doua cea mai mare economie din zona euro sa reintre in recesiune la sfarsitului lui 2012, un scenariu care nu faciliteaza sarcina guvernului de a atinge anul viitor tintele privind reducerea datoriei.

Banca Frantei, care a emis deja o prognoza economica de -0,1% in trimestrul al treilea, a anuntat ca estimeaza un declin similar si in ultimul trimestru al anului, potrivit Reuters.

Se pare, astfel, ca guvernul socialist a dat dovada de optimism exagerat vehiculand o crestere de 0,8% anul viitor, in special tinand cont de faptul ca se asteapta, totodata, la o reducere cu 3% a deficitului public, de la 4,5% estimat pentru acest an, ca urmare a celor mai adanci taieri bugetare de dupa razboi.

"Situatia nu arata bine. Exista o inconsistenta reala intre politicile guvernamentale. Guvernul creeaza recesiune, iar politicile de stimulare a cresterii vor fi introduse doar ulterior", a spus Nicolas Bouzou specialist in cadrul firmei de consultanta economica Asteres.

Michel Martinez, economist al bancii Societe Generale, a afirmat ca guvernul va trebui sa ia masuri, chiar daca situatia nu va fi atat de grava precum in Spania sau Italia.

"Este o alegere politica. Se vor afla in fata a doua optiuni. Fie vor uita de reducerile bugetare si vor rata tinta de deficit, situatie care va afecta imaginea Frantei pe pietele externe, fie vor corecta bugetul", a spus Martinez.

Guvernul socialist al presedintelui francez Francois Hollande estimeaza o crestere economica de 0,3% in 2012 si de 0,8% anul urmator si spera ca o ajustare bugetara de 30 de miliarde de euro, constand in reduceri de cheltuieli de 10 miliarde de euro si majorari de taxe de 20 de miliarde de euro, va permite respectarea angajamentelor europene cu privire la reducerea deficitului.

Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi...
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o actualizare pentru Windows 11, identificată prin codul KB5036980, care introduce noi funcții, dar și un element mai puțin plăcut: reclame în meniul Start. Această...
#Franta recesiune, #Franta reduceri bugetare , #zona euro