In oala cipriota clocotesc numeroase interese rusesti

Luni, 25 Martie 2013, ora 09:10
3623 citiri
In oala cipriota clocotesc numeroase interese rusesti

Mai mult de jumatate din depozitele bancare cipriote si o treime din investitiile straine ale insulei apartin unor cetateni rusi.

Dupa destramarea Uniunii Sovietice, numerosi rusi au descoperit ca aici este un Rai unde poti aduce cu folos banii pe care ii ai, dar poti la fel de bine sa te pricopsesti cu banii pe care nu-i ai inca, dar cu putina imaginatie ii poti obtine, aproape legal, constata portalul francez Rue 89.

Lumea stie ca aici este locul ideal pentru spalarea de bani negri, rusii au asa ceva din belsug, iar multor insulari li se pare ca ideea n-ar trebui respinsa. Dimpotriva, este mult mai bine sa faci un mic pact cu diavolul, decat sa vezi rusii plecand cu banii lor negri, ca sa-i albeasca pe la altii.

30.000 oameni de afaceri rusi intr-o mica statiune

Se pare ca atunci cand s-a destramat statul sovietic rusii au poposit aici in numar mare, instalandu-se intr-o frumoasa statiune din sudul insulei, Limassol, unde in prezent locuiesc cu forme in regula vreo 30.000 de rusi, si nu stie nimeni cati altii isi vantura interesele in zona, fara ca macar sa treaca pe acolo.

De altfel, prezenta ruseasca este atat de simtita in statiune, incat insularii au supranumit-o "Limassolgrad", termen ajuns pe buzele tuturor.

Dobanzi mari, impozite mici - trai pe vatrai

Mai trebuie spus ca acest mic paradis fiscal este locul ideal pentru traficul de armament si de droguri, cu consecintele imediate ale acestor indeletniciri, privind spalarea de bani.

In 2004, cand Ciprul a fost admis in Uniunea Europeana, asemenea amanunte nu constituiau impedimente majore, asa cum poate ar constitui astazi. S-a stabilit doar sa se faca o monitorizare dupa admiterea in UE, nu inainte.

Cat de buna a fost monitorizarea, in cazul cand ea s-a facut cumva, se vede concret din incurcatura in care a intrat Ciprul subit, in timp ce cei pusi sa monitorizeze nici macar n-au tras vreun clopotel de alarma.

In aceste conditii, investitorii rusi s-au simtit bine pe insula. Erau atrasi de pastrarea stricta a secretului bancar, de ratele inalte ale dobanzilor si de impozitele scazute pe care le percepe statul.

Marele avantaj al investitorilor sta in tratatul facut de Cipru cu Rusia, privind evitarea dublei impozitari. Ca urmare, dupa ce a fost impozitat cu o cota mica in Cipru, capitalul se poate expatria in Rusia, fara ca acolo sa mai perceapa cineva ceva.

Incertitudinea

In aceste conditii, expertii apreciaza ca in bancile cipriote se gaseste capital rusesc cuprins intre 5 si 20 miliarde euro, ceea ce este enorm, in raport cu dimensiunile acestui stat.

Vestea ca s-ar putea impozita depozitele cu aproape 10% a picat ca un trasnet pe capul investitorilor. Aplicand impozitul, autoritatile ar fi golit insula de capital, iar cei dintai ar fi incercat sa se retraga rusii, cei care detin ponderea.

Rusii au lasat sa se inteleaga ca isi vor retrage banii si ii vor trimite acasa la ei, intrucat am ajuns ca nici paradisurile fiscale sa nu mai fie sigure, iar Rusia poate nici n-are conventii privind dubla impozitare cu alte asemenea paradisuri.

E greu sa te hotarasti, cata vreme domneste o incertitudine ucigatoare. Mai ieri, aparuse panica impozitarii depozitelor in banci, apoi s-a zvonit un fel de "plan B", in locul impozitarii, parea ca totul a ramas balta, dar pana la urma, nici Europa, nu a lasat de inteles ca i-ar fi intors spatele Ciprului definitv. Adica, ar mai fi loc de ceva discutii.

Hop, vine si Rusia cu interesle ei

Pe de alta parte, rusii din Cipru nu sunt chiar copiii nimanui. Dimpotriva, s-ar parea ca au reusit sa sensibilizeze cercuri de la Moscova. Insusi presedintele Putin a acceptat sa discute un eventual ajutor, fara sa apara insa deocamdata un rezultat concret.

De altfel, Rusia este direct interesata. Banca rusa VTP, unde Guvernul de la Moscova detine 75% din capital, patroneaza in Cipru Russian Commercial Bank de Chypre, care nu trebuie lasata sa se prabuseasca, impreuna cu altele, daca se va ajunge acolo.

Pe acest fond, a reaparut recent interesul rusesc pentru exploatarea unor zacaminte de gaze in apele teritoriale cipriote. Asta ar insemna nu numai intrarea de capital, dar si crearea unor numeroase locuri de munca.

Rusia ar putea parea ca salvatoarea Ciprului, daca partenerii din UE, si in primul rand Germania, n-ar insista ca o eventuala colaborare cu Rusia sa fie bine negociata si nu acceptata in orice conditii.

La Limassol, statiunea supranumita Limassolgrad, evenimentele sunt percepute ca un mic razboi rece intre Rusia si UE, care n-ar fi un dezastru, daca n-ar prefigura posibilul sfarsit al ravnitului paradis fiscal.

Sute de locuri de muncă oferite românilor de angajatorii europeni. Țările cu cele mai multe joburi disponibile
Sute de locuri de muncă oferite românilor de angajatorii europeni. Țările cu cele mai multe joburi disponibile
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată sau nedeterminată, informează vineri, 26 aprilie, Agenţia Municipală...
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
#Ciprul paradis fiscal, #trafic de armament, #locuri de munca , #zona euro