O veste buna: zona euro sta mai bine decat alte zone, care stau rau

Duminica, 18 Septembrie 2011, ora 08:06
1641 citiri
O veste buna: zona euro sta mai bine decat alte zone, care stau rau

Dupa cum se stie, intalnirea ministrilor de finante din zona euro, tinuta vineri si sambata la Wroclaw pentru a se hotari asupra urmatoarei transe de imprumut pe care ar urma sa-o incaseze Grecia, conform acordului din iunie, a fost mai mult un esec decat un succes, sub acest aspect.

Pe de o parte, fara respectivul imprumut, Grecia va intra rapid in incapacitate de plata, pe de alta parte, pentru acordarea imprumutului, guvernul grec trebuia sa ia masuri interne de austeritate, pe care nu le-a luat, informeaza Le Figaro

Ca urmare, responsabilii europeni au aplicat o veche solutie, cunoscuta si la noi de multa vreme: nici da, nici nu. Se vor intalni din nou luna viitoare, ca sa sa hotarasca atunci exact ceea ce nu s-a putut hotari acum.

Probabil ca aceasta hotarare se leaga si de nervozitatea momentului, provocata de discutiile in contradictoriu cu reprezentantul trezoreriei SUA, ale carui idei au primit mai multe replici taioase din partea europenilor.

Cat de taioase au fost discutiile, rezulta din interviul dat presei de catre Presedintele Bancii Cenrtrale Europene, Jean-Claude Trichet, care, printre altele, a declarat:

"Uniunea Europeana si zona euro, luate in ansamblu, sunt probabil intr-o situatie mai buna decat alte mari tari dezvoltate".

Care mari tari desvoltate? Ghici, ciuperca, ce-i! Ca sa ghicim ciuperca, presedintele BCE a facut trimitere exact la deficitul zonei euro, care in acest an va atinge cam 4,5% si exact la cel al SUA, care va atinge cam 8,8%, respectiv cu 1,7% mai mult decat in 2010.

Punand si punctul pe i, Jean-Claude Trichet a mai explicat pentru ziaristi ca, in ce priveste datoria publica in zona euro, ea va fi de circa 10%, in timp ce "alte economii dezvoltate" vor cunoaste un nivel mai ridicat.

In final, ca sa nu para ca vede numai partea plina a paharului, presedintele BCE a raspuns unui ziarist chinez, recunoscand ca au avut loc si "unel erori la niverlul anumitor tari, luate individual, dar ele sunt in curs de a fi corectate".

Din toate acestea, rezulta clar trei lucruri. Unu - conform presedintelui BCE stam mai bine ca altii mari. Doi - conform sefului trezoreriei SUA, altii mari stau mai bine. Trei - Grecia, care nici nu e mare si nici nu sta bine, va mai astepta pana in octombrie. Atunci va afla daca primeste un imprumut, un raspuns, sau ramane sa pluteasca in deriva.

Google renunță la Dock-ul cu încărcător pentru tableta Pixel
Google renunță la Dock-ul cu încărcător pentru tableta Pixel
În iunie anul trecut, Google a lansat tableta Pixel, care a inclus în pachet un Dock cu Încărcător și Difuzor, destinat să transforme dispozitivul într-un difuzor inteligent atunci când...
Samsung anunță inovații AI pentru interfața One UI 6.1.1
Samsung anunță inovații AI pentru interfața One UI 6.1.1
Recent, au apărut zvonuri că Samsung, în colaborare cu Google, dezvoltă noi funcții de inteligență artificială (AI) pentru linia de smartphone-uri. Potrivit ultimelor rapoarte, următoarea...
#situatie zona euro , #zona euro