Provocari aproape imposibile pentru noul guvern din Grecia

Sambata, 23 Iunie 2012, ora 09:19
1115 citiri
Provocari aproape imposibile pentru noul guvern din Grecia
Foto: Arhiva

Politicienii greci au ajuns la o intelegere si vor forma un nou guvern care a promis sa mentina angajamentele fiscale, in timp ce va incerca sa renegocieze acordul cu Fondul Monetar International si ceilalti creditori internationali.

Conservatorii de la Noua Democratie, care au primit cele mai multe voturi in cadrul scrutinului de la sfarsitul saptamanaii trecute, au format o coalitie cu socialistii de la Pasok si cu partidul mai mic Stanga Democrata.

Noul premier pus in functie este Antonis Samaras, iar Executivul sau se va confrunta cu mari probleme economice si politice, scrie CNN Money.

Partidele Noua Democratie si Pasok s-au inteles ca vor continua acordul cu creditorii internationali, chiar daca masurile de austeriate au adus Grecia pe marginea prapastiei.

In schimb, Syriza, care a iesit pe locul doi la alegeri, este impotriva sistemului de reforme, astfel ca nu va sustine coalitia.

In viitorul apropiat, se asteapta ca noul guvern sa renegozieze termenii acordului si, in acelasi timp, sa ramana in zona euro.

"Cel mai important mesaj pe care ni l-a transmis electoratul prin aceste alegeri este ca el vrea ca Grecia sa mentina traiectoria europeana", a declarat Dimitrios Tsomocos, un economist care a studiat la Oxford, devenit consilier al lui Samaras.

El a precizat ca orice reforma va fi luata doar pentru a impulsiona cresterea economica si ca o renegociere a acordului cu partenerii internationali se va face cat mai curand.

Raspunsul venit din partea Uniunii Europene, FMI si BCE (troika) este ca ei sunt pregatiti sa faca unele concesii. Ministrii de Finante din zona euro au declarat ca troika va face un "schimb de viziuni" cu guvernul elen.

Scopul imediat este ca Grecia sa mai obtina putin timp pentru a-si atinge tintele fiscale, inclusiv sa devanseze termenul-limita fixat la sfarsitul acestei luni pentru identificarea zonelor de unde se pot face noi taieri bugetare. Insa prelungirea acestei perioade va adanci si mai tare tara in datorii.

Analistii au estimat ca Grecia va mai avea nevoie de inca un imprumut de 20-30 de miliarde de euro, iar procedura de negociere va dura cel putin trei saptamani. Insa este posibil ca Olanda sa intarzie acest proces, pana la alegerile care vor avea loc in septembrie.

Exista sanse ca negocierile sa se finalizeze undeva la mijlocul lunii august, cand Grecia trebuie sa plateasca 3,1 miliarde de dolari detinatorilor de obligatiuni. Dar, pana atunci, UE va gasi o modalitate de a plati aceasta suma, probabil prin intermediul fondului european de salvare.

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Potrivit unei analize publicate de MIT Technology Review, aplicațiile de tastatură utilizate de vorbitorii de limba chineză prezintă vulnerabilități care facilitează interceptarea textelor...
#provocari Guvern Grecia, #guvern Grecia acord FMI, #criza economica Grecia , #zona euro