Premierul Emil Boc a explicat luni, in plenul Parlamentului, ca Guvernul are un program anticriza, inclus si adoptat odata cu bugetul de stat pe 2009.
Potrivit premierului, programul anticriza este generat de doua realitati, una a crizei economice externe, si una a crizei economice a Romaniei de la sfarsitul lui 2008.
"Criza economica este o realitate mondiala, nu si-a spus ultimul cuvant si are un parcurs extraordinar de brutal", a declarat primul ministru.
"Criza nu s-a nascut la noi, dar pentru foarte multi romani, asta nu conteaza. A intrat in casele lor si s-a adeverit", a adaugat acesta.
Scopurile programului anticriza
Programul anticriza conceput de Guvern are drept scopuri relansarea cresterii economice, sprijinirea mediului de afaceri, protejarea populatiei si relansarea creditului.
Principalele masuri propuse de Guvern
Prima masura enuntata de premierul Emil Boc se refera la investitia publica masiva in infrastructura, Guvernul alocand 10 miliarde de euro pentru investitii.
O a doua masura care se impune este absorbtia de fonduri europene, monitorizata de un comitet interministerial.
Mentinerea cotei unice de impozitare de 16% este o a treia masura mentionata de premierul Emil Boc, in fata Parlamentului.
O a patra masura se refera la capitalizarea CEC si Eximbank, actiune ce are drept scop sustinerea IMM-urilor si finantarea mediului de afaceri.
Alte patru masuri includ sprijinirea exporturilor, asigurarea de contragarantare la creditele pentru IMM-uri, continuitatea si extinderea programului Rabla si includerea in bugetul general consolidat al statului a veniturilor proprii ale institutiilor si agentiilor interguvernamentale.
In ceea ce priveste o a noua masura, ea se refera la sprijinul pentru populatia defavorizata si cuprinde instituirea pensiei sociale minime de 350 de lei, in doua etape, compensarea medicamentelor si prelungirea ajutorului de somaj.
Aceeasi masura presupune atat formare profesionala pentru someri, cat si inghetarea salariilor demnitarilor.
Masuri colaterale propuse de Guvern
In acelasi ton cu ministrul Pogea, premierul Emil Boc a cerut o reducere a numarului de taxe si tarife, pornind de la acelea ale caror costuri de administrare sunt superioare incasarilor.
Alte masuri trateaza neimpozitarea profitului reinvestit din trimestrul II din 2009 si masuri privind TVA.
Mai mult, investitiile ar trebui stimulate prin acordarea de garantii si ajutoare de stat, iar politica fiscala ar trebui sa fie corelata cu politica monetara a BNR.
Premierul Emil Boc a mentionat si masuri de sprijin pentru anumite sectoare cheie din economie, precum si accesarea rapida a fondurilor rambursabile de la BEI, si alte institutii similare
Discursul premierului Boc survine in contextul in care, in urma cu o saptamana, presedintele Traian Basescu s-a adresat de la aceeasi tribuna si a pledat pentru contractarea unui imprumut extern.
Executivul a initiat, in urma cu o saptamana, un comitet interministerial tocmai pentru analizarea oportunitatii unei finantari interne si externe.
Tzara guvernata de un maniaco-depresiv si de un gugulau de la munte.
... Vezi tot