Decizia luată de Nepal în privința celor care vor să urce pe Everest

Vineri, 01 Martie 2024, ora 10:13
2292 citiri
Decizia luată de Nepal în privința celor care vor să urce pe Everest
Everest FOTO facebook

Autorităţile din Nepal a anunţat, înaintea sezonului 2024 pe Muntele Everest, că toţi alpiniştii trebuie să închirieze şi să folosească cipuri de localizare, conform CNN.

„Companii reputate le foloseau deja, dar acum a devenit obligatoriu pentru toţi alpiniştii”, a declarat pentru CNN Rakesh Gurung, directorul departamentului de turism din Nepal.

„Va reduce timpul de căutare şi salvare în cazul unui accident”, a explicat el.

Conform lui Rakesh Gurung, alpiniştii vor plăti 10-15 dolari bucata pentru jetoane, care vor fi cusute în jachete. Odată ce alpinistul se întoarce, cipul va fi îndepărtat, dat înapoi guvernului şi recuperat pentru următoarea persoană.

Cipurile de localizare folosesc sistemul de poziţionare globală (GPS) pentru a partaja informaţii cu sateliţii.

Gurung a adăugat că cipurile au fost fabricate într-o „ţară europeană”, dar nu a specificat unde sau de ce companie.

Majoritatea celor care încearcă să urce pe muntele Everest, de 8.849 de metri, o fac prin Nepal, plătind 11.000 de dolari doar pentru permisul de alpinism. Adăugând preţurile echipamentelor, alimentelor, oxigenului suplimentar, şerpaşilor şi multe altele, costă mai mult de 35.000 de dolari să urci pe munte.

Opt dintre cele mai înalte zece vârfuri din lume se află în Nepal, iar ţara realizează venituri semnificative din turism din alpinism.

Poate dura până la două luni pentru a finaliza urcarea pe Muntele Everest. Vremea este potrivită pentru atingerea vârfului în timpul unei ferestre foarte mici, de obicei la mijlocul lunii mai.

Anul trecut, Nepalul a acordat un număr record de 478 de permise de alpinism. S-a confirmat că 12 alpinişti au murit pe munte, în timp ce alţi cinci rămân oficial dispăruţi.

Atenție la drumurile spre munte și spre litoral! Polițiștii rutieri anunță că acestea urmează să se aglomereze și le fac recomandări șoferilor
Atenție la drumurile spre munte și spre litoral! Polițiștii rutieri anunță că acestea urmează să se aglomereze și le fac recomandări șoferilor
Infotrafic a transmis sâmbătă, 27 aprilie, că valorile de trafic ar putea să crească în principal pe cele două drumuri naţionale cu staţiuni montane intens circulate la nivel naţional,...
Alerte de vreme rea. Se anunță ploi în aproape toată țara
Alerte de vreme rea. Se anunță ploi în aproape toată țara
ANM anunţă ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă, 24 aprilie, dar şi precipitaţii mixte la munte. De asemenea, meteorologii au emis un cod galben de precipitaţii...
#everest, #nepal, #ascensiune, #munte, #localizare, #cipuri , #stiri din sport