Sport pe Bune: Tenisul românesc la ora adevărului. Cu Gabriel Moraru director FRTenis

Cum pot salva vieti retelele de socializare

Sambata, 12 Februarie 2011, ora 16:56
1800 citiri
Cum pot salva vieti retelele de socializare

Unii spun ca retelele de socializare, precum Twitter si Facebook sunt o pierdere de timp, iar altii le considera un mod de distractie. Insa exista persoane ale caror vieti au fost salvate datorita acestor inovatii-minune.

Este cazul unei femei, care a reusit sa fie salvata din mainile hotilor, dupa ce a postat un mesaj pe Facebook in care preciza ca mai multi talhari sunt in casa ei si vor s a o jefuiasca. Un alt caz este cel al unui barbat care a fost ajutat de catre echipele de salvare dupa ce a scris pe Twitter ca are nevoie de ajutor, in urma unui incident in care s-a ranit si s-a pierdut in padure.

Cei de la Mothe Nature Network prezinta cateva cazuri in care un simplu mesaj postat pe Facebook sau Twitter a salvat vieti omenesti aflate in pericol.

Ceea ce trebuia sa fie un moment de relaxare si distractie s-a transformat intr-un cosmar pentru doi tineri de 29 de ani, plecati in excursie in Alpii elvetieni. Este vorba de Rob Williams si Jason Tavaria care au avut ghinionul sa se piarda de grup din cauza unui viscol puternic. Incidentul a avut loc in martie 2009, iar pentru a da de urma loc, ceilalti membri ai grupului au avut inspirata idee sa apeleze la Twitter.

Astfel, ei au putut obtine numerele de telefon ale celor disparuti. Jason Tavaria a reusit sa fie contactat, iar dupa ce a folosit aplicatia Google Maps, a putut da date concrete salvatorilor despre locul unde se afla. Din nefericire, Rob Williams a cazut de pe o stanca intr-o prapastie si nu a mai supravietuit.

Tot Twitter-ul a salvat viata unei femei, in varsta de 36 de ani, Leigh Fazzina, care in timpul unui mini-triatlon, desfasurat in iulie 2010, a avut ghinionul sa se raneasca dupa ce roata din fata a biciletei sale s-a lovit de radacinile copacilor. Femeia a fost aruncata peste ghidon, fiind grav ranita.

Twitter-ul urma sa fie solutia sa. Ratacita si aflata in imposibilitatea de a se deplasa, Fazzina a postat urmatorul mesaj: "Sunt ranita grav, am nevoie de ajutor. Poate cineva sa anunte ca sunt blocata in padure in urma unui accident!". Zis si facut. In cateva minute ambulantele au fost trimise sa o ajute.

In primavara lui 2009, un tanar de doar 16 ani, din Marea Britanie i-a trimis un mesaj pe Facebook prietenei sale, aflate in Statele Unite, in care ii spunea ca vrea sa se sinucida. Chiar daca fata se afla la 3.400 de mile distanta, aceasta a anuntat politia locala. Ambasada Marii Britanii a fost contactata, oamenii legii reusind sa dea de urma tanarului. Acesta luase o supradoza de droguri insa era constient. El a stat in spital sub supravegherea medicilor, revenindu-si in urma unui tratament.

Parintii unei fetite din Canada au trecut prin mari emotii dupa ce micuta a mancat niste fructe despre care initial s-a crezut ca sunt otravitoare. Pentru a se asigura ca fetita nu va pati nimic, acestia au apelat la internet si au postat o poza pe Twitter cu fructele respective. Ei au putut astfel afla ca fructele ingerate nu erau toxice, iar sanatatea fetitei nu era pusa in pericol.

Tragic este insa cazul micutei Iona Stratton, care la 22 de luni de la nastere, a fost diagnosticata cu leucemie. Pentru ca parintii sai erau - unul englez, altul chinez, familia nu a a putut gasi un donator potrivit de maduva osoasa. Disperati, parintii micutei au cerut ajutorul prin intermediul Facebook, fiind gasit intr-un final un donator, in Australia. Fetita a fost operata, insa din nefericire la doua saptamani de la interventia chirurgicala a murit din cauza complicatiilor.

In schimb, Facebook s-a dovedit a fi solutia salvatoare in cazul unei tinere care a postat tarziu in noapte urmatorul mesajul: "Daca cineva nu doarme la ora asta, il rog sa sune la 911. Telefonul meu nu merge si cred ca cineva este in casa mea!" Femeia a avut noroc ca o buna prietena de a ei s-a sesizat si a anuntat politia. In urma verificarilor, oamenii legii au ajuns la destinatie si i-au prins pe talhari.

Tot aici trebuie amintit si cazul unei romance din Italia, care a incercat sa se sinucida, dar a fost salvata dupa ce un prieten i-a vazut mesajul lasat pe Facebook si a anuntat politia. Politistii s-au deplasat la locuinta femeii unde au gasit-o pe aceasta cu venele taiate. Romanca a fost transportata de urgenta la spital. Incidentul a avut loc in ianuarie anul trecut.

Politistii au aflat de cazul ei atat de repede deoarece isi uitase poseta intr-un bar si au raspuns la telefon atunci cand prietenul ce ii vazuse mesajul de pe Facebook o suna disperat.

Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Potrivit unei analize publicate de MIT Technology Review, aplicațiile de tastatură utilizate de vorbitorii de limba chineză prezintă vulnerabilități care facilitează interceptarea textelor...
YouTube a găsit o nouă modalitate prin care să afișeze reclame. Când vor apărea
YouTube a găsit o nouă modalitate prin care să afișeze reclame. Când vor apărea
YouTube a introdus recent un nou tip de reclame, numite „Pause Ads”, care se declanșează în momentul în care utilizatorii pun pauză videoclipului pe care îl urmăresc. Noua abordare...
#mesaje Facebook Twitter, #retele de socializare, #vieti salvate , #utilizatori