Gică Hagi contra celui mai puternic om din Transnistria. Cine e ”șeriful” ieșit în calea Farului în Liga Campionilor

Marti, 20 Iunie 2023, ora 19:10
2795 citiri
Gică Hagi contra celui mai puternic om din Transnistria. Cine e ”șeriful” ieșit în calea Farului în Liga Campionilor
Victor Gușan

FCV Farul Constanţa o va înfrunta pe FC Sheriff Tiraspol, campioana Republicii Moldova, în primul tur preliminar al Ligii Campionilor la fotbal, potrivit tragerii la sorţi efectuate, marţi, la sediul UEFA, de la Nyon.

Echipa antrenată de Gheorghe Hagi va juca primul meci pe teren propriu, pe 11 sau 12 iulie, iar manşa secundă se va disputa la Chişinău, pe 18 sau 19 iulie.

Sheriff, antrenată acum de italianul Roberto Bordin, a reuşit câteva rezultate extraordinare în ultimii ani în cupele europene, în sezonul 20212-2022 ajungând în grupele Champions League după ce le-a eliminat pe Steaua Roşie Belgrad şi pe Dinamo Zagreb, iar în grupă a înregistrat victorii cu Şahtior Doneţk şi cu Real Madrid, 2-1 chiar pe Bernabeu.

Campioana Moldovei e o echipă formată preponderent din străini este sponsorizată de compania „Sheriff”, care este principalul holding din așa-numita Republică Moldovenească Nistreană și e format din companii private transnistrene.

Fondată la începutul anilor 1990 de către Victor Gușan și Ilia Kazmalî, foști membri ai serviciilor speciale, după cum scrie Wikipedia, compania a crescut puternic, incluzând aproape toate domeniile de afaceri private profitabile din această regiune, implicându-se, de asemenea, în mod semnificativ și în politica transnistreană.

Sheriff deține un lanț de benzinării, un lanț de supermarket-uri, un canal de televiziune, o editură, o companie de construcții, o agenție de publicitate, o fabrică de băuturi spirtoase („KVINT”), două fabrici de pâine, o rețea de telefonie mobilă (Interdnestrcom), o echipă de fotbal (FC Sheriff Tiraspol) și stadionul omonim, de asemenea este dealer-ul oficial al Mercedes-Benz în regiunea transnistreană.

Conform siteului de investigații anticorupție.md, micul imperiu transnistrean Sheriff este legat ombilical de țări din Europa. Afacerile patronilor transnistreni Viktor Gușan și Ilya Kazmaly în Germania, Cipru și Rusia, sunt administrate de o serie de angajați, prieteni și parteneri.

Totodată, conform timpul.md, oligarhul din regiunea separatistă transnistreană Viktor Gușan, unul dintre conducătorii holdingului Sheriff, are afaceri și un imperiu imobiliar în Ucraina, se arată într-o investigație a Europei Libere. Afaceristul separatist este considerat beneficiarul numărul unu ca urmare a existenței enclavei din stânga Nistrului și deține chiar cetățenia ucraineană. Proprietățile lui Victor Gușan din Ucraina sunt situate în orașul Vilkovo din Delta Dunării, regiunea Odesa.

Cum poate rezolva Republica Moldova problema Transnistriei. Politolog: „Trebuia făcut acest lucru de multă vreme”
Cum poate rezolva Republica Moldova problema Transnistriei. Politolog: „Trebuia făcut acest lucru de multă vreme”
Republica Moldova face pași siguri către integrarea în Uniunea Europeană, aspect întărit de către ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, care s-a aflat într-o vizită de lucru în...
Hagi, decizie categorică în privința noului stadion din Constanța: "Nu vreau asta!"
Hagi, decizie categorică în privința noului stadion din Constanța: "Nu vreau asta!"
Noul stadion de la Constanța va avea o capacitate de 18.500 de locuri. De asemenea, clădirea stadionului va integra şi o serie de funcţiuni complementare: săli de antrenament - atletism...
#farul, #Sheriff, #Transnistria, #Gica Hagi , #stiri fotbal