Cele mai spectaculoase fraude din fondurile europene

Luni, 10 Noiembrie 2008, ora 13:40
2557 citiri
Cele mai spectaculoase fraude din fondurile europene

Un dentist italian si-a cumparat un Ferrari si 55 de masini de lux cu fondurile UE obtinute pentru o afacere cu panouri solare iar un fost primar spaniol in loc sa infiinteze cu banii europeni o scoala de calarie a deschis un... bordel.

Acestea sunt doar doua dintre cele mai remarcabile cazuri din ultimii ani de fraude sau de irosire a fondurilor de la bugetul comunitar dintr-un top intocmit de think-tank-ul britanic Open Europe cu prilejul publicarii, luni, a raportului privind anul financiar 2007 intocmit de Curtea Europeana de Conturi, informeaza Agerpres.

Astfel, un dentist din orasul italian Cosenza a folosit fondurile primite de la UE pentru o afacere cu panouri solare pentru a-si cumpara un Ferrari Testarossa galben, in valoare de circa 200.000 euro, o masina de Formula 1 si alte 55 de alte masini de lux. Cazul dentistului a facut parte dintr-o schema de fraudare mult mai ampla, cifrata la aproximativ 80 milioane euro, in care patru companii au deturnat fonduri comunitare timp de patru ani.

In acelasi timp, presedintele regiunii italiene Basilicata si senator al Partidului Democrat, Filippo Bubbico, a primit 10.329 euro pentru o afacere cu viermi de matase care nu a existat niciodata, Bubbico distribuind fondurile catre diferite rude ale sale.

In 2006 s-a descoperit ca un functionar UE belgian a deturnat fonduri UE destinate victimelor accidentului nuclear de la Cernobal, folosind toti banii in interes personal.

Un om de afaceri danez a primit fonduri europene de 100.000 euro pentru a construi o partie de schi pe o insula fara nici un fel de formatiuni geologice inalte si unde nu cade zapada aproape niciodata. El insusi a recunoscut ca nu se astepta ca UE sa sprijine un proiect "atat de nebunesc".

Un fost primar al orasului spaniol Chirivel, Ramon Romera, a folosit fonduri UE pentru a infiinta un bordel, denumit "Al saptelea cer". Romera solicitase 54.000 euro pentru o scoala de calarie, insa aceasta a fost ulterior convertita in 'club de animatoare', dupa ce autoritatile locale au refuzat sa-i acorde licenta pentru scoala de echitatie.

UE a platit aproximativ 50 milioane euro in perioada 2001-2004 fermierilor din sudul Italiei pentru cumpararea si vanzarea surplusului de citrice. Ulterior s-a descoperit ca nici fermierii, nici cumparatorii si nici chiar fructele nu au existat niciodata decat pe hartie.

Bugetul anual al UE este de circa 123 miliarde euro. Ca fonduri pe cap de locuitori, cei mai mari trei beneficiari ai fondurilor UE sunt "vechi" state membre - Luxemburg, Belgia si Grecia. In termeni absoluti, Franta primeste cele mai mari sume de bani de la UE: 89 miliarde euro pentru exercitiul bugetar 2007-2013.

Citește și:
Momentul șocant în care un șofer român s-a prăbușit cu TIR-ul 20 de metri în gol VIDEO
Momentul șocant în care un șofer român s-a prăbușit cu TIR-ul 20 de metri în gol VIDEO
Un român a căzut cu camionul de pe viaduct de la 20 metri înălțime, pe autostrada A6 din Italia, miercuri, 8 februarie. Doar întâmplarea a făcut ca vehiculul prăbușit de la 20 de metri...
Fost polițist, client al ”bordelului” cu minore din Apuseni, arestat preventiv. Ce au descoperit procurorii DIICOT
Fost polițist, client al ”bordelului” cu minore din Apuseni, arestat preventiv. Ce au descoperit procurorii DIICOT
Un fost polițist a fost arestat preventiv în dosarul ”bordelului” din Apuseni, instrumentat de procurori DIICOT Alba Iulia. Bărbatul este acuzat că a încălcat interdicțiile impuse prin...