FIFA, data in judecata de un clujean

Miercuri, 23 Septembrie 2009, ora 21:08
1524 citiri
FIFA, data in judecata de un clujean

Un profesor clujean, pasionat de fotbal, vrea sa dea in judecata Federatia Internationala de Fotbal, deoarece forul mondial s-ar fi "inspirat" dintr-un studiu realizat de el pentru modificarea regulamentului organizarii Cupei Mondiale.

Cercetator in domeniul biologiei si fost antrenor al lotului de tenis de masa al Universitatii Cluj, Anton Balasz a creat intre anii 1982 si 1988 un nou regulament de organizare a Campionatului Mondial de fotbal.

"Totul a inceput in 1982, cand clujenii se suiau pe Dealul Feleacului sa vada meciurile care se difuzau de televiziunea maghiara. Atunci am vazut meciul Germania - Austria care a fost un simulacru si asa mi-a venit ideea sa modific regulamentul de functionare a Cupei Mondiale de fotbal.

In primavara anului 1988 am expediat proiectul domnului Herman Neuberger, director de competitii in cadrul FIFA. Dupa ceva timp am primit un raspuns semnat de secretarul general al FIFA, J.S. Blatter, in care se arata ca ideile mele erau apreciate si ca acestea vor fi comunicate si studiate de comisia care analiza organizarea CM de fotbal din 1990", a declarat Balasz pentru Evenimentul Zilei.

Oficialii FIFA i-au transmis ca ideile sale sunt revolutionare si i-au trimis o insigna de aur, o cravata cu insemnele institutiei si un volum aniversar editat dupa Campionatul Mondial din 1990, organizat in Italia.

Profesorul clujean sustine ca noul regulament emis de FIFA dupa Mondialul din 1990 continea doua din ideile propuse in studiul finalizat in 1988.

"Astfel am vazut ca ideea mea prin care turneul final cu 32 de echipe si nu cu 24 era la baza noului regulament. Mai mult, impartirea primei faze a turneului in opt grupe a cate patru echipe si numerotarea grupelor in ordine dela A la H imi apartine de asemenea mie", a adaugat Balasz.

Clujeanul a mai spus ca va deschide un proces impotriva FIFA din cauza scrisorii semnata de Joao Havelange, pe vremea cand acesta era inca presedinte al FIFA, in care a fost criticat vizavi de ideea de discriminare.

"Am primit o scrisoare de la Havelange in care, intr-un fel, sunt criticat vizavi de faptul ca am sustinut eliminarea discriminarilor si a jocurilor strategice. Nu poti sa joci intre vecini, exemplu Romania si Bulgaria si apoi, din nou, si in grupele Cupei Mondiale de fotbal. Este neeconomic si nimeni nu se va uita la un astfel de meci", a incheiat Balasz.

Cauza lui Anton Balasz a fost preluata de avocatul Mircea Mischian din cadrul Baroului de Avocati Cluj care a declarat ca va deshide un proces pentru plagiat impotriva FIFA.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#FIFA data in judecata, #Anton Balasz , #regulament FIFA