Care este soluția cea mai bună de finanțare a terenului pentru casă. Tot ce trebuie să ştii ca să ieşi din birocraţia complicată

Luni, 24 Ianuarie 2022, ora 22:10
10440 citiri
Care este soluția cea mai bună de finanțare a terenului pentru casă. Tot ce trebuie să ştii ca să ieşi din birocraţia complicată
Evaluatorul analizează potențialul și estimează valoarea terenului, dincolo de prețul propus de proprietar FOTO Pixabay.com

Pandemia de coronavirus i-a făcut până şi pe cei mai înfocaţi locuitori ai marilor orase să își dorească un spațiu al casei mult mai generos, liniştit, cu gradină şi gazon, unde să poată ieşi să se recreeze, departe de forfota urbană.

Dacă ai în vedere să cumperi un teren pe care să construiești o casă de la zero, cel mai probabil vei avea nevoie de împrumut pentru teren iar specialiștii de la storia.ro si KIWI Finance au identificat câteva particularități pentru acest tip de finanțare.

În primul rând, pentru că nu există, încă, o locuință care să acționeze ca garanție pentru bancă, de mare ajutor ar fi suportul unui broker de credite, mai ales din cauza faptului că identificarea soluției optime de finanțare este un proces dificil și are un grad de stres accentuat.

"Informațiile disponibile incomplete și limbajul bancar birocratic generează teama unei alegeri dezavantajoase și ireversibile. Tot demersul începe prin compararea ofertelor bancare și analizarea implicațiilor de natură să influențeze rata dobânzii pe o perioadă medie și lungă, de zeci de ani.

Astfel, pe fondul unui context financiar incert, chiar și o discuție cu un broker de credite poate face lumină în lista de obiective și setează pașii strategici prin care le poți atinge", potrivit storia.ro.

Actele necesare pentru cumpărarea terenului

Primul pas pe care trebuie să-l faci când ai în vedere achiziția unui teren este strângerea și legalizarea documentelor.

Un vânzător fără intenții ascunse nu se va eschiva să pună la dispoziția ta documentația, alături de orice alte acte care atestă dobândirea parcelei de pământ.

  • actul de proprietate, care atestă originea terenului și modul în care acesta a fost dobândit de actualul proprietar;
  • certificatul de atestare fiscală, emis de filiala locală a Agenției Naționale de Administrare Fiscală, actul dovedește că vânzătorul nu are datorii ce pot fi puse în legătură cu terenul;
  • documentația cadastrală, care este eliberată de Oficiul de Cadastru și Publicitate imobiliară. Documentul cuprinde cote și măsurători specifice, ce atestă caracteristicile terenului care face obiectul tranzacției. Delimitarea fiecărei parcele, precum și categoria de folosință aferentă se regăsesc în planul de amplasament și delimitare;
  • extrasul de carte funciară, eliberat tot de la Oficiul de Cadastru și Publicitate imobiliară se obține și acest document, în care se regăsesc numărul cadastral și suprafața lotului de pământ;
  • contractul de vânzare-cumpărare, legalizat la un notar public, acest document depinde de toate cele de mai sus, pentru a putea fi întocmit. Actul va fi compus din trei părți distincte: terenul, părțile tranzacției și părțile implicate.

Garanția va fi terenul

"Poți finanța cumpărarea terenului prin obținerea unui credit ipotecar. Garanția pentru bancă va fi chiar terenul.

Dar întrebarea cea mai importantă pe care și-o pun clienții este: cu ce bancă să merg mai departe pentru creditul ipotecar? Și cât de departe? Păi, perioada maximă de returnare a împrumutului este de 35 de ani, deci relația va fi destul de îndelungată. Nu vrei să iei o decizie pripită sau incomplet informată.

Soluția este să prospectezi în amănunt piața bancară. O poți face pe cont propriu, cerând oferte de la mai multe bănci și analizând prin comparație cum te avantajează condițiile de creditare sau apelezi la un broker de credite.

Un rol important în oferta finală îl va avea și evaluatorul terenului. Acesta este trimis de bancă, analizează potențialul și estimează valoarea terenului, dincolo de prețul propus de proprietar", au mai detaliat specialiștii de la storia.ro și KIWI Finance.

Pentru stabilirea prețului terenului, evaluatorul va lua în considerare:

  • locația, adică unde este poziționat terenul?
  • reglementările, adică cum este încadrat conform Planului Urbanistic Local?
  • utilitatea, dacă are acces la toate utilitățile?
  • poziționarea, cât de aproape este terenul de reședința de județ?
  • potențialul zonal, adică ce obiective comerciale sau turistice are în apropiere?

Dacă pentru acordarea unui credit ipotecar standard de locuință dosarul de creditare conține peste 200 de pagini și documente diverse, în cazul unui credit ipotecar pentru cumpărarea unui teren, birocrația se mai complică puțin.

Principalul avantaj pentru obținerea creditului ipotecar este simplu: ai șansa să cumperi acum un teren de care să te bucuri cât mai repede pentru tot restul vieții, plătind eșalonat dobânda către bancă.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
#finantare teren, #teren, #casa, #imprumut, #broker credit, #storia ro, #evaluator, #credit ipotecar , #teren