Finanţări de până la 500.000 lei pentru antreprenori. Care sunt sectoarele vizate şi ce investiţii se pot face

Luni, 30 Octombrie 2023, ora 17:43
5406 citiri
Finanţări de până la 500.000 lei pentru antreprenori. Care sunt sectoarele vizate şi ce investiţii se pot face
FOTO Unsplash

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT) anunţă, luni, că, prin intermediul Agenţiilor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (AIMM), va acorda finanţări nerambursabile de până la 500.000 lei antreprenorilor români, din sectorul de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă, care doresc să investească în dezvoltarea afacerilor lor.

”Programul Comerţ&Servicii reprezintă o măsură de încurajare şi stimulare a dezvoltării IMM-urilor care activează în sectorul de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă şi are drept obiectiv susţinerea investiţiilor, creşterea volumului de activitate şi a competitivităţii acestor companii, precum şi promovarea digitalizării şi a tranformării verzi a societăţilor româneşti care desfăşoară activităţi de comerţ intern şi internaţional”, a transmis, luni, MEAT, într-un comunicat de presă.

Mecanismul de finanţare prevede, la fel ca în cazul Programului de Microindustrializare – ”Fabricat în România”, contractarea de credite de investiţii de către antreprenori, de la băncile partenere ale programului, selectate în urma unui proces deschis şi transparent, şi decontarea de către MEAT a 50% din valoarea cheltuielilor echilibile, stabilite prin procedură, dar nu mai mult de 500.000 lei.

”Precizăm că valoarea minimă a creditului de investiţii este de 250.000 lei. Pot beneficia de sprijinul financiar nerambursabil companiile dintr-un spectru larg de sectoare, care desfăşoară, spre exemplu, comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, activităţi de tipărire, de reparare, întreţinere şi instalare a maşinilor sau de captare, tratare şi distribuire a apei. De asemenea, sunt eligibile activităţile de colectare, tratare şi eliminare a deşeurilor, lucrările speciale de construcţii, transporturile, serviciile de cazare sau alimentaţie, producţia cinematografică, publicitatea şi realizarea de studii de piaţă, activităţile juridice, de contabilitate, de arhitectură şi inginerie, precum şi cele sportive, recreative şi distractive, tranzacţiile imobiliare şi multe altele”, a precizat ministerul.

Programul Comerţ&Servicii se referă, astfel, la o gamă variată de investiţii, cum ar fi achiziţionarea de echipamente tehnologice (maşini, utilaje şi instalaţii de lucru) sau de active corporale, din categoria mijloacelor fixe destinate locurilor de joacă, sălilor de sport, fitness, drone sau echipamente de forţă.

”Totodată, sunt eligibile soluţiile şi sistemele de eficientizare energetică, dar şi echipamentele pentru colectarea, reciclarea şi reutilizarea deşeurilor industriale. Lista completă a investiţiilor eligibile, stabilită prin procedură, permite şi achiziţionarea de mobilier sau de aparatură biroticăk, a mai transmis MEAT.

Înscrierile se vor desfăşura online şi vor fi anunţate la o dată ulterioară.

Potrivit datelor transmite se minister, procedura prevede depunerea unor cereri tip de acord de principiu la creditare şi finanţare prin intermediul unui formular electronic de înscriere, care va fi disponibil pe site-ul MEAT.

La finalul acestei etape, va fi publicată lista tuturor cererilor înregistrate, în ordinea înscrierilor. Ulterior, aplicanţii vor fi înştiinţaţi să se prezinte la instituţia de credit parteneră pentru care au optat, unde va fi realizată o preverificare a bancabilităţii. Dacă răspunsul este unul pozitiv, va fi emis acord de principiu la creditare, iar AIMM va începe procesul de evaluare administrativă şi de eligibilitate, care poate fi încheiat favorabil prin emiterea notificării de principiu la finanţare. Creditul va fi acordat, însă, doar după verificarea finală a bancabilităţii, de către instituţia de credit parteneră.

Potrivit MEAT, pentru anul 2023, Programul Comerţ&Servicii dispune de un buget în valoare de 74.500.000 lei, cu un număr estimat de 149 de beneficiari. Pentru perioada 2024-2027, bugetul estimat este de 289.000.000 lei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Apple a informat utilizatori din aproape 100 de țări că sunt urmăriți personal prin spyware înaintea alegerilor din acest an
Apple a informat utilizatori din aproape 100 de țări că sunt urmăriți personal prin spyware înaintea alegerilor din acest an
Compania Apple a informat utilizatori de iPhone din zeci de țări cu privire la faptul că ar putea fi ținta unor „atacuri spyware mercenare”. Scopul acestora ar fi de a compromite siguranța...
Rata anuală a inflației, în scădere, la 6.6% – TradeVille
Rata anuală a inflației, în scădere, la 6.6% – TradeVille
Rata Anuala A Inflației, In Scădere, La 6.6% Conform datelor INS, rata anuală a inflației a coborât, în luna martie 2024, la 6.6%, de la 7.2%, valoare înregistrată cu o lună în urmă și...
#finantari, #antreprenori, #fonduri nerambursabile , #finantare