Ziare.com

POSDRU: Corectiile nu afecteaza toti beneficiarii

Joi, 06 Decembrie 2012, ora 21:12

   

POSDRU: Corectiile nu afecteaza toti beneficiarii
Consilierul premierului in problematica fondurilor europene, Eugen Teodorovici, a declarat, joi, ca acele corectii financiare impuse pe POSDRU afecteaza doar proiectele pe care se constata deficiente si ca nu se stie exact cand anume va relua Comisia Europena platile efective pe acest program.

"Niciunul dintre beneficiarii finali care vor respecta regulile impuse de CE nu vor suporta corectii financiare. Corectiile sunt aplicate in special sistemului defectuos pe care Romania l-a avut in derulare pana in 2011. Deci, beneficiarii trebuie sa stea linistiti, pentru ca acele corectii nu li se adreseaza in mod automat lor. Corectiile financiare se vor aplica doar acolo unde se constata deficiente", a explicat consilierul premierului Ponta.

Teodorovici a spus ca suma pentru care se aplica acele corectii financiare este de aproximativ 75 milioane de euro, iar ele vor fi aplicate in urma verificarilor facute "caz cu caz".

Intrebat daca se putea negocia o corectie mai mica de 25%, Teodorovici a spus ca nacets lucru nu se poate face.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

"Corectia financiara a fost data in urma unui audit al CE si in urma unui raport final. (...) Nu suntem la piata sa negociem o astfel de corectie cu partea comunitara", a spus consilierul primului ministru. El a adaugat ca statul membru nemultumit de o astfel de decizie luata de Comisie se poate adresa Curtii Europene de Justitie.

"Cine spune de negocierea unei corectii ori nu cunoaste metodologia de lucru, ori dezinformeaza", a insistat Eugen Teodorovici.

Traian Basescu a declarat miercuri seara ca in scrisoarea pe care Victor Ponta a prezentat-o si in care a sustinut ca POSDRU a fost deblocat, se constatau progrese, aratand insa ca guvernul a fost "incompetent" in negocieri, deoarece premierul a acceptat anulari de finantari de 25%.

Basescu: Ponta minte in legatura cu POSDRU - A acceptat corectii uriase

Guvernul cauta solutii pentru reluarea platilor pe POSDRU

Consilierul prim-ministrului in problematica fondurilor europene a mai spus ca nu se stie exact cand anume va relua Comisia Europena platile efective pe POSDRU, subiectul fiind inca in discutie la nivelul Comisiei.

"Deblocarea (POSDRU - n.r.) nu inseamna numai efectuarea de plati. Inseamna in primul rand sa accepti ca si Comisie primirea unor documente de la statul membru. (...) Obiectivul nostru a fost deblocarea programului si evitarea acelor dezangajari automate, obiectiv indeplinit. A doua etapa, cea de plata efectiva catre statul membru a ceea ce noi am trimis pentru rambursare este inca in discutie la Comisia Europeana", a explicat Teodorovici.

In ceea ce priveste data la care CE ar putea relua decontarile pe POSDRU, reprezentantul Guvernului a spus ca "discutia este una foarte tehnica".

"Dupa verificarile pe care le-a facut in perioada 19-23 noiembrie, CE a spus foarte clar ca datele verificate nu sunt sufiicente ca sa dea o imagine completa a lucrurilor bune implementate. De aceea, Comisia a anuntat o noua misiune de audit in T1 2013, mai exact la finalul lunii ianuarie", a spus Teodorovici.

Intrebat cand vor fi efectuate platile catre beneficiarii finali si din ce surse, consilierul primului ministru a evitat sa dea un termen clar, precizand ca spera ca platile catre beneficiari sa fie facute pana la sfarsitul anului.

"Guvernul va identifica acele masuri astfel incat sa putem plati pana la sfarsitul anului beneficiarii finali pe POSDRU", a aratat Teodorovici, precizand ca "sunt mai multe surse pe care le identificam".

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2530 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

pai pontanel miciunel a tacut ca .......in papusoi si prezenta..

..foarte roz deblocarea fondurilor. Cind am comentat ca 'aplicatia' nu-i chiar asa politrucii de seviciu si servicii au pupat ce stiu mai bine,explicindu-mi cite-n luna si in stele.
........
Bagati-va mintile-n cap. Esti serios , consecvent si de buna credinta ai acces la fonduri. NU. Te scuipa ca pe-o masea sticata si plingi in pumni.
Neseriozitatea se plateste....'bai popor roman'....cu virf si indesat. Politica 'foitului'(ca sa nu zic altfel) rasginditului se plateste scump. ISTORIA a demonstrat ca in momente cheie nu stim ce vrem si aplicam 'politica curvei'.
Stati dreaku in picioare pomanagiilor...macar in al 12 p'lea ceas.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor