Romania a incasat de la CE aproape 1,5 miliarde de euro, in 2013

Joi, 29 August 2013, ora 21:02
1077 citiri
Romania a incasat de la CE aproape 1,5 miliarde de euro, in 2013

Romania a incasat peste 1,46 miliarde de euro de la Comisia Europeana in primele sapte luni din 2013 din Fondul de Coeziune. Din aceasta suma, sectorul public a incasat 876 milioane euro.

Guvernul Romaniei a transmis, in cadrul unui comunicat de presa remis Ziare.com, precizari despre stadiul absorbtiei fondurilor europene, "ca raspuns la afirmatii false facute in spatiul public de catre persoane incompetente si ignorante".

Rata de absorbtie a fondurilor europene tot creste - La cat a ajuns in august

Astfel, se transmite ca Comisia Europeana a rambursat Romaniei fonduri in valoare de peste 1,46 miliarde de euro in primele sapte luni ale acestui an, adica echivalentul a aproximativ 6,5 miliarde de lei. In luna iulie, valoarea fondurilor structurale si de coeziune rambursate de Comisie a fost de peste 730 de milioane de euro.

Beneficiari ai fondurilor europene sunt si in sectorul privat - companii, ONG-uri - si in sectorul public, respectiv administratie publica centrala si locala.

Sectorul public, incasari mai mari decat sectorul privat

In bugetul general consolidat se includ doar sumele aferente sectorului public. Sectorul public a incasat 876 milioane euro, adica aproximativ 3,8 miliarde lei - suma reflectata in datele publicate de Ministerul Finantelor Publice privind executia bugetara pe primele sapte luni.

Diferenta pana la 1,46 miliarde euro a fost incasata de sectorul privat. Sumele aferente sectorului privat se regasesc in situatiile financiare ale acestuia, precum si in balanta de plati a Romaniei si nu in bugetul general consolidat.

Mai mult, pana la 28 august 2013 sectorul privat a incasat suplimentar de la Comisia Europeana peste 1,1 miliarde euro pentru agricultura, se mai arata in comunicatul semnat de ministerul Fondurilr Europene, Eugen Teodorovic, si ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.

Udrea: Ponta e un mincinos patologic. Absorbtia fondurilor europene a scazut

Deputatul PDL Elena Udrea l-a atacat pe premierul Victor Ponta acuzandu-l ca este "un mincinos patologic" atunci cand vorbeste despre rata de absorbtie a fondurilor europene.

In cadrul unui comunicat remis Ziare.com, Udrea sustine despre Ponta ca "a dovedit inca o data faptul ca singura lui strategie de comunicare este minciuna sfruntata".

"In sedinta de Guvern din 14 august, acesta s-a laudat ca in luna iulie au venit 730 de milioane de euro din fonduri europene. Toata presa a inghitit galusca servita de Victor Ponta pe nemestecate.

Adevarul este insa altul - datele Ministerului de Finante privind executia bugetara pe primele sapte luni ale anului, facute publice ieri (miercuri - n.red.), arata ca, in 2013, au fost absorbite 3,879 miliarde de lei, adica 875 de milioane de euro. In scadere cu 0,6% (aproape 6 milioane de euro) fata de aceeasi perioada a anului trecut", precizeaza fostul ministru al Transporturilor.

F.N.

Citeste si:
Cristian Tudor Popescu: "La acest congres, președintele PNL a fost reales: Klaus Iohannis"
Cristian Tudor Popescu: "La acest congres, președintele PNL a fost reales: Klaus Iohannis"
Cristian Tudor Popescu este de părere că după Congresul PNL desfășurat sâmbătă, 25 septembrie, adevăratul câștigător este Klaus Iohannis, care a fost „reales președinte PNL”....
Marcel Ciolacu, după Congresul PNL: "Nu a fost un festival al democraţiei, a fost un festival al COVID-ului"
Marcel Ciolacu, după Congresul PNL: "Nu a fost un festival al democraţiei, a fost un festival al COVID-ului"
Marcel Ciolacu a declarat despre Congresul PNL de sâmbătă, 25 septembrie, că „nu a fost un festival al democraţiei, a fost un festival al COVID-ului” şi că a asistat la o ruşine...
Sursa: Ziare.com
Comentarii
un cetatean european
rank 5