Romania ar putea pierde 200 de milioane de euro din fonduri europene

Joi, 21 August 2008, ora 08:02
1129 citiri
Romania ar putea pierde 200 de milioane de euro din fonduri europene

Romania poate pierde 200 de milioane de euro din fosturile fondurile europene SAPARD, actuale APDRP, pentru ca autoritatile nu au raspuns avertismentelor Comisiei Europene privind remedierea unor deficiente tehnice ale procedurilor de autorizare a platilor.

Comisia Europeana a constatat in decursul acestui an, in repetate randuri, ca la nivelul agentiei SAPARD exista unele deficiente de management si control.

Deoarece autoritatile romane nu au luat masuri pentru remedierea acestora, pe 9 iulie, Comisia a trimis Ministerului Finantelor o scrisoare in care anunta ca a sistat platile pentru programul SAPARD pe anul 2008, informeaza Cotidianul.

Astfel, Romania ar putea pierde 200 de milioane de euro, banii care mai trebuie decontati de la bugetul UE pentru finantarea proiectelor SAPARD derulate de tara noastra.

"Este vorba de numai cateva saptamani si nu se poate vorbi de o cuantificare a unor sume. Toate platile vor fi reluate dupa ce vor fi imbunatatite procedurile tehnice semnalate de Comisia Europeana", a declarat pentru Gardianul secretarul de stat in Ministerul Economiei si Finantelor, Alice Bitu.

Platile vor fi insa deblocate abia dup ace Romania va pune in aplicare un plan de remediere a problemelor. Termenul limita pentru intarirea capacitatii de control si audit si monitorizarea proiectelor este 31 august.

Scandalul a izbucnit din cauza unui decont efectuat de agentia SAPARD, care a dat unui laborator sanitar-veterinar 14 lei in plus fata de oferta, a declarat Laszlo Klarik, directorul general al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (fosta agentie SAPARD).

Beneficiarii de fonduri SAPARD depun cereri de plata pe masura ce finalizeaza lucrarile la proiectele de investitii aprobate, iar sumele sunt distribuite din fonduri de la buget si rambursate ulterior de Comisie.

Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
HMD a lansat smartphone-uri la prețuri sub 800 RON. Cu ce specificații vin
HMD a lansat smartphone-uri la prețuri sub 800 RON. Cu ce specificații vin
HMD a lansat recent trei noi smartphone-uri sub marca proprie: HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ și HMD Pulse. În cadrul unei întâlniri online care a avut loc pe 17 aprilie, Adam Ferguson,...
#Comisia Europeana, #SAPRAD, #pierdere, #Comisie Europeana, #peirdere, #blocare , #fonduri europene