Formula 1 2022 ia startul duminică. E sezonul cu cele mai mari schimbări de regulament. Ce s-a întâmplat cu pneurile

Vineri, 18 Martie 2022, ora 12:12
5931 citiri
Formula 1 2022 ia startul duminică. E sezonul cu cele mai mari schimbări de regulament. Ce s-a întâmplat cu pneurile
Formula 1 începe cu Marele Premiu din Bahrain

Noul sezon de Formula 1 debutează duminică în Bahrain cu cele mai mari modificări din ultimele decenii, dar în acelaşi timp ridică şi o mulţime de întrebări la care se aşteaptă răspunsuri, comentează Reuters.

Formula 1 promite, în urma acestei revoluţii tehnice, care include modificări aerodinamice, ale roţilor, aripilor, greutăţii şi combustibilului, curse mai spectaculoase, depăşiri mai numeroase şi o luptă mai echilibrată pentru victorie.

Maşinile, mai grele, cu roţi mai mari, arată foarte diferit faţă de modelele din 2021, dar rămâne de văzut dacă toate aceste modificări vor avea succes şi dacă limitele regulamentare nu au fost împinse prea departe.

''Cred că aceasta este de departe cea mai mare schimbare a regulamentului pe care sportul a văzut-o vreodată. Cariera mea începe din 1991 şi cred că depăşeşte totul în ceea ce priveşte Formula 1. Este un concept complet nou, un mod complet diferit de abordare a unui regulament. A fost o provocare masivă. Este cu siguranţă interesant'', a comentat directorul tehnic al lui Aston Martin, Andrew Green.

Ross Brawn, directorul general al Formula One, un alt veteran care activează în acest sport din anii '70, fost director tehnic la Ferrari, a salutat această ruptură reală de trecut.

Conform lui Brawn, toate aceste modificări au ca scop ''crearea unei competiţii mai strânse pentru viitor, lăsând loc unei meritocraţii''.

''Cred că la început va exista o mică diferenţă, dar sunt încrezător că aceste reguli, acest regim şi această cultură vor conduce la curse mult mai bune'', a mai spus Brawn.

Una dintre cele mai importante modificări este creşterea diametrului pneului de la 13 la 18 inci, cu un profil Pirrelli redus, un nou aspect al aripilor faţă şi spate, proiectate să reducă turbulenţele aerodinamice din spatele monoposturilor. Designul aripioarelor vor permite o apăsare mai mare la sol, o stabilitate mai bună în timpul depăşirilor. Mercedes a venit cu modificări la extrem în privinţa gurilor de admisie ale aerului, foarte înguste, care au stârnit deja controverse.

Weekendul de cursă a fost de asemenea condensat, activităţile media fiind mutate de vineri pentru joi şi se vor acorda mai multe puncte pentru cursele de sprint care vor avea loc în Italia, Austria şi Brazilia.

Fiecare echipă va putea să testeze piloţi tineri în cele două sesiuni de antrenamente de vineri pe parcursul întregului sezon.

Plafonul bugetar, redus acum la 140 de milioane de dolari, a fost introdus ca un alt element strategic.

''Trebuie să decizi extrem de atent unde investeşti dolarii în cercetare şi dezvoltare. În trecut, era mai uşor pentru că puteai urma mai multe căi în obţinerea performanţei. Azi, trebuie să decizi care variantă are cel mai mare potenţial şi să te angajezi pe acel drum. Aşa că este un mod total diferit de a opera pentru echipele mari'', a opinat Toto Wolff, şeful lui Mercedes, echipă care a câştigat ultimele opt titluri mondiale la constructori.

Combustibilul din sezonul 2022 va fi unul mai curat, cantitatea de biocombustibil din amestecul carburant va creşte de la 5,75% la 10%, iar greutatea maşinilor va urca de la 725 de kilograme la 790 kg.

Începe sarabanda mutărilor din Formula 1: după Hamilton, un alt pilot a fost "transferat"
Începe sarabanda mutărilor din Formula 1: după Hamilton, un alt pilot a fost "transferat"
Echipa Audi, care va debuta pe griă în Formula în 2026, a obţinut semnătura lui Nico Hülkenberg, care va părăsi Haas la sfârşitul anului 2024 şi se va alătura echipei Sauber din 2025,...
Ce bombă în Formula 1: echipa Red Bull e pe cale să fie părăsită de "cel mai mare om din istoria F1"
Ce bombă în Formula 1: echipa Red Bull e pe cale să fie părăsită de "cel mai mare om din istoria F1"
Red Bull ar putea să fie nevoită să se descurce fără artizanul succeselor din ultimii ani. Echipa de Formula 1 este în mijlocul unui scandal. BBC Sport scrie că inginerul șef al Red...
#formula 1, #bahrain, #schimbari, #regulament , #stiri Formula 1