Sezonul surprizelor in Europa: Echipele mici care uimesc in campionatele lor si in cupele europene

Duminica, 01 Ianuarie 2017, ora 09:00
6336 citiri
Sezonul surprizelor in Europa: Echipele mici care uimesc in campionatele lor si in cupele europene
Foto: Facebook/ RB Leipzig

Dupa ce Leicester City a furnizat surpriza ultimilor ani in fotbal si a castigat titlul in Premier League sezonul trecut, alte echipe mici ale Europei ii calca pe urme in acest an.

Poate cea mai uimitoare dintre ele este nou-promovata din Bundesliga RasenBallsport Leipzig, care dupa 16 etape este pe locul 2, cu 36 de puncte, cu trei mai putine decat Bayern Munchen si cu sase peste Hertha Berlin.

Multe etape, insa, echipa pregatita de Ralph Hasenhuttl a fost chiar pe primul loc.

In Franta, Nice este liderul surprinzator, la capatul turului, cu 44 de puncte, cu doua peste Monaco si cinci peste PSG. Formatia a castigat 4 titluri in anii '50, iar la inceputul anilor 2000 a fost retrogradata in liga a treia.

Anglia nu este lipsita de surprize nici in acest an. E drept ca nu in Premier League, ci in liga a doua, Championship, unde Brighton & Hove Albion este lider dupa 23 de etape, in fata unor echipe precum Newcastle United si Aston Villa.

Sa nu uitam de Liga 1, unde Viitorul este de asemenea lider, cu doua puncte peste Steaua, iar Gica Hagi chiar a vorbit despre titlu.

Ramanem tot la romani si amintim ca formatia antrenata de Razvan Lucescu, Skoda Xanthi, este pe 2 in campionatul Greciei, la mare distanta de liderul Olympiacos, dar peste Panathinaikos, AEK Atena si PAOK Salonic. Skoda n-a terminat niciodata campionatul pe podium.

In Croatia, lider este NK Rijeka, formatia lui Florentin Matei, care dupa 20 de etape are 6 puncte peste Dinamo Zagreb si 15 peste Hajduk Split. Romanul este folosit in mod regulat, avand 2 goluri in 17 meciuri in acest sezon. Echipa este vicecampioana in ultimele trei sezoane si are in palmares trei Cupe si un sfert de finala in Cupa Cupelor, in 1980.

In Turcia, liderul surprinzator este Istanbul Basaksehir, formatia moldoveanului Alexandru Epureanu, care are 36 de puncte dupa 16 etape. Ii urmeaza Besiktas (35p), Galatasaray (33p) si Fenerbahce (31p).

In Polonia, Jagiellonia Bialystok conduce campionatul, cu 39 de puncte, la egalitate cu Lechia Gdansk si cu 4 puncte peste Legia Varsovia. Nici Jagiellonia si nici Lechia nu au terminat vreodata intre primele doua echipe ale campionatului.

Si in Cipru se inregistreaza o astfel de situatie, pe primul loc fiind o echipa care n-a castigat niciodata campionatul, AEK Larnaca, 39 de puncte dupa 16 etape, cu doua mai multe decat AEL Limassol si APOEL Nicosia.

Surprize s-au inregistrat si in Champions League si Europa League.

Rusii de la FC Rostov s-au calificat in grupele Ligii Capionilor dupa ce au eliminat pe Anderlecht Bruxelles si Ajax Amsterdam, iar in grupe au invins pe Bayern Munchen si au terminat peste PSV Eindhoven, calificandu-se in primavara Europa League.

Moldoveanul Alexandru Gatcan este capitanul formatiei ruse, la care mai evolueaza Andrei Prepelita si fostul dinamovist Miha Mevlja. In primavara europeana vor intalni formatia lui Bogdan Vatajelu, Sparta Praga.

Prezentele surprinzatoare in grupele Europa League au fost Gabala, care a eliminat in preliminarii pe Lille, Dundalk, dupa ce a eliminat in preliminariile Ligii pe Bate Borisov, si Hapoel Beer Sheva, care s-a calificat in primavara europeana lasandu-le acasa pe Inter Milano si Southampton. In saisprezecimi, formatia lui Ovidiu Hoban va intalni pe Besiktas Istanbul.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#surprize campionate Europa, #Leipzig surpriza Germania, #Nice lider Franta, #echipe surprize Europa , #campionat