Comisiile cui?

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Vineri, 02 Septembrie 2011, ora 11:18
1604 citiri
Comisiile cui?

Se numesc generic "Comisii", apartin Ligii Profesioniste de Fotbal sau Federatiei Romane de Fotbal si au ca principal atribut rezolvarea litigiilor sau pedepsirea celor care incalca regulile jocului.

Asta la nivel teoretic, pentru ca in practica romaneasca "Comisiile" au rolul de a pune bete in roate sau, de ce nu, de a sluji anumite interese. Ale cui interese? Asta este intrebarea din moment ce aceste "Comisii" sunt independente si judecata lor, din nou teoretic, nu poate fi influentata nici de Mircea Sandu si nici de Michel Platini sau Sepp Blatter.

Am putea sa luam in discutie un caz concret. Cazul "Tibi Balan" sa zicem. Jucatorul legitimat la Sportul Studentesc sustine ca echipa din Regie are restante in plata salariului ce ajung si la un an de zile. Regulamentul spune ca intarzierile mai mari de 60 de zile indreptatesc sportivul sa solicite rezilierea contractului fara niciun de pretentie din partea clubului.

Asa a facut si Balan care, spune tot el, a depus un memoriu la Comisia de Solutionare a Litigiilor din cadrul LPF acum jumatate de an. Iar de jumatate de an, dosarul lui Tibi este judecat. Mai conteaza pentru cineva fotbalistul a continuat sa joace desi, conform propriei marturii, nu si-a primit banii pe care trebuia sa ii incaseze conform contractului?

Intrebat despre acest caz, Valentin Cocean, presedintele respectivei Comisii, s-a aratat nedumerit. Nu intelege graba. Dupa 5-6 luni de "analizat" si "judecat", comisia pe care o conduce nu a ajuns la un rezultat, sau cel putin nu l-a anuntat, iar nu intelege de ce este zorit.

Poate ca vineri voi anunta decizia in cazul Balan. Dar ce atata graba?, s-a intrebat domnul Cocean.

Mai mult, presedintele Comisiei de Solutionare a Litigiilor spune ca nici atunci cand va da, in cele din urma, un verdict, acesta nu va fi definitiv, putand fi atacat cu recurs.

Si daca il declar liber, Siman poate face apel, iar Steaua nu il poate legitima.

Asa ca domnul Cocean sta de jumatate de an cu dosarul la comisie, protejand, dupa cum singur lasa se inteleaga, interesul jucatorului, jucator care probabil ceda psihic cand auzea de recurs.

Intr-o tara normala, oameni ca domnul Valentin Cocean, care nu numai ca nu isi face treaba, dar ii si sfideaza pe cei care "indraznesc" sa ii ceara socoteala, nu aveau ce cauta in fotbal.

Intr-o tara cu un fotbal sanatos, memoriul jucatorului era analizat rapid, in cateva saptamani, recursul inevitabil la fel de rapid iar sportivul avea un raspuns clar, neinterpretabil - ori a fost o actiune prosteasca si memoriul era respins, ori era declarat liber de contract si se ducea sa munceasca la o echipa care sa ii si plateasca salariul convenit prin contract.

La noi, un fotbalist, Tibi Balan sa-i zicem, si-a depus memoriul cand nu implinise 30 de ani. Acum are aproape 30 de ani si jumatate si inca asteapta o decizie. Mergand pe aceasta stare de fapt, putem presupune ca Balan va sti cu siguranta daca actiunea lui a fost una intemeiata probabil in momentul in care se va retrage din fotbal, mult dupa ce orice sansa de a "prinde" un alt contract s-ar fi spulberat.

Si cu toate acestea, domnul Cocean se intreaba de ce atata graba. Chiar asa, de ce?

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#Comisii FRF, #comisii LPF, #Tibi Balan Sportul, #Comisie Solutionare Litigii , #stiri fotbal