Romania inaugureaza "stadionul politienesc"

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Vineri, 06 Ianuarie 2012, ora 17:22
2676 citiri
Romania inaugureaza "stadionul politienesc"

Romania este pe care sa inoveze din nou, de aceasta in lumea sportului, acolo unde guvernantii pregatesc inaugurarea "stadionului politienesc". Ce este acesta? Este o arena sportiva in care spectatorul platitor de bilet se afla la discretia celor numiti atat de pompos, "forte de ordine".

Administratia prezidentiala a anuntat recent ca presedintele Basescu a semnat decretul de promulgare a legii privind combaterea violentei in sport, in fapt o modificare propusa de deputatul PDL Alin Trasculescu celebrei legi 4/2008, cunoscuta si ca "legea Mitica Dragomir".

Pana aici, nimic deosebit. Daca citesti doar ce spune initiatorul, esti tentat sa crezi ca initiativa este una laudabila, pedelistul fiind chiar de apreciat pentru ceea ce a facut in privinta combaterii huliganismului din sport.

"Sunt cateva modificari pe care le-am preluat din legea engleza impotriva huliganismului. Sunt cateva modificari pentru legea 4, cunoscuta sub numele de legea Mitica Dragomir si cele mai importante modificari sunt legate de recidivisti care in timpul jocului trebuie sa se deplaseze la sectia de politie" - Alin Trasculescu, deputat PDL.

Numai ca, intre ce spune distinsul deputat si ceea ce scrie in textul de lege este o diferenta comparabila cu cea dintre parlamentul nostru si cel din Marea Britanie.

Concret, legea aceasta, in formula modificata, este mult mai proasta si mai nociva pentru fenomenul sportiv decat cea a lui Mitica Dragomir, din 2008. Alin Trasculescu, in loc sa imbunatateasca aspectele reclamate mai tot timpul de cei care au mers si merg in continuare la diferite meciuri, a inasprit doar pedepsele, dupa ureche, mergand pe principiul bine impamantenit in tara noastra in cei peste 40 de ani de comunism - intai lovim, apoi gandim.

Sa presupunem ca unul dintre cei care cititi aici va duceti la un meci oarecare de fotbal din tara noastra. Cum biletele la tribune sunt destul de scumpe, mai ales pentru "show-ul" oferit de cele doua echipe, va luati un tichet la peluza, acolo unde sta galeria. Cum se intampla pe stadioane, la un moment dat probabil ca "ultrasii" vor aprinde petarde, torte sau fumigene. Aici este momentul in care intra in aplicare legea aceasta.

Stewarzii de la compania de paza angajata de clubul gazda si jandarmii prezenti la fiecare meci vor interveni si, foarte probabil, vor evacua intreaga peluza. In afara stadionului, urmeaza amenzile si interdictiile aplicate fara nicio noima, discretionar. Astfel, sunt sanse mari ca, daca va gasiti intr-o astfel de situatie sa fiti sanctionat si etichetat drept huligan fara sa fi facut, de fapt, nimic! Practica din ultimii 3 ani ne-a demonstrat ca lucrul asta chiar se intampla.

Unul din marile defecte ale legii este prevederea ca sanctiunea complementara de interzicere a accesului pe stadion pentru o anumita perioada de timp sa fie data de jandarm sau politist local, odata cu amenda. Daca s-ar fi inspirat din legislatia britanica, deputatul Trasculescu ar fi aflat ca acolo o astfel masura se ia numai dupa o decizie judecatoreasca definitiva, de catre un magistrat care asculta ambele parti si care solicita probe, nu "la botul calului", de catre un individ, angajat la stat ce-i drept, insa fara niciun fel de pregatire juridica si care nu este obligat sa isi probeze acuzatiile. Practic, jandarmul este si procuror si judecator pentru spectatorii care merg la evenimente sportive.

Odata cu modificarea legii, sanctiunile acestea devin automat executorii (adica un nevinovat care le contesta la tribunal va fi interzis pe stadion pana cand instanta se va pronunta) iar cei cu interdictii vor fi obligati sa stea intr-o sectie de politie "la competitiile si jocurile sportive de genul celor la care acestia au savarsit fapta". Adica, daca ai fost la un meci Dinamo - Rapid si ai avut nenorocul sa dai peste un jandarm zelos, o sa stai la politie jumatate de an sau un an de fiecare data cand, in Bucuresti, este un meci de fotbal. Adica doua ore in cam fiecare weekend. In Anglia, hotararea asta o ia tot instanta si numai in cazul huliganilor dovediti periculosi pentru ca, in esenta, ea inseamna privarea de libertate a cetateanului pentru o anumita perioada de timp!

Nu trebuie uitat faptul ca multe dintre sanctiunile de interzicere a accesului pe stadioane au fost contestate in instanta iar judecatorii au admis cererile fanilor. Insa acest lucru s-a intamplat dupa termene de judecata lungi, ajungandu-se in situatia ca un suporter sa fie interzis, sa stea 6 luni in afara arenelor sportive iar dupa alte 3-4 luni sa fie anuntat ca pedeapsa lui a fost una abuziva!

Lucrurile nu se termina aici, caci pedepsele prevazute pentru introducere, detinere sau folosire a oricarui fel de amestec pirotehnic pe stadioane indiferent de clasa sunt cuprinse intre 2 si 5 ani de inchisoare, mai mari decat cele pentru furt si similare cu cele pentru talharie, trafic de droguri sau proxenetism. Asta inseamna ca, pentru o banala petarda, nici macar aprinsa pe stadion, poti fi condamnat la fel de aspru ca un traficant de droguri sau ca un proxenet!

Concluzia nu este decat una singura - statul politienesc are acum si un stadion politienesc pe care spectatorii, platitori de bilet, se afla la discretia unor indivizi absolventi, in cazurile fericite, de liceu, cu sau fara diploma de Bacalaureat.

Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a revenit cu precizări după ce a declarat că ”Buzăul nu e în Moldova”. Afirmația a fost făcută în legătură cu autostrada care va lega Moldova de...
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
#modificare lege 4 2008, #modificare lege violenta stadioane, #lege mitica dragomir, #violenta stadioane Romania , #stiri fotbal