ANAF-ul, cu ochii pe Hexi Pharma: Si-a cerut insolventa pentru ca este "o umbrela foarte buna"

Duminica, 15 Mai 2016, ora 14:56
4885 citiri
ANAF-ul, cu ochii pe Hexi Pharma: Si-a cerut insolventa pentru ca este "o umbrela foarte buna"
Foto: Captura Digi 24

Hexi Pharma, compania aflata in centrul scandalului dezinfectantilor diluati livrati spitalelor, si-a cerut insolventa pentru ca aceasta reprezinta "o umbrela foarte buna", in conditiile in care legea din Romania este foarte generoasa si ar trebui modificata, a declarat seful Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Dragos Doros.

Miercuri, Hexi Pharma si-a cerut insolventa la Tribunalul Bucuresti, aminteste News.ro.

Hexi Pharma are datorii si facturi neachitate de peste 25 de milioane de euro

Compania a invocat, in cererea de insolventa, o datorie de 23,5 milioane de lei catre bugetul de stat si catre furnizori ai societatii, dar si facturi in valuta neachitate de peste 20 de milioane de euro catre doua firme din Cipru.

Unul dintre acestea are legatura cu patronul Hexi Pharma, Dan Condrea, iar celalalt se regaseste in actionariatul Unilab SA, detinatoarea laboratorului care verifica produsele Hexi Pharma.

"Hexi Pharma si-a cerut insolventa pentru ca aceasta este o umbrela foarte buna", a afirmat Doros la Digi 24, mentionand ca insolventa este prevazuta in legislatie tocmai ca o forma de protectie a unei firme fata de creditori.

Hexi Pharma si-a cerut insolventa

Din cauza ca multe firme isi cer insolventa tocmai pentru a evita plata datoriilor, iar Fiscul pierde sume foarte mari in cazul insolventelor, ANAF va cere modificarea legii insolventei, pentru a limita posibilitatea abuzurilor in cazul platii taxelor, a precizat presedintele ANAF.

ANAF a demarat o ancheta privind compania Hexi Pharma, dar doar din punctul de vedere al taxelor, ancheta principala fiind de competenta altor institutii.

"Hexi Pharma este un contribuabil pe care il avem in evidenta. Aceasta firma este in atentia opiniei publica pentru ca nu si-a desfasurat activitatea de baza. E posibil ca ei sa fie in regula din punctul de vedere al taxelor", a mentionat Doros.

In legatura cu exportul profitului pe firma din Cipru, de care este banuit patronul Hexi Pharma, Alexandru Dan Condrea, seful Fiscului a declarat ca ANAF poate repatria sumele prin nerecunoasterea sumelor trecute in facturi.

Astfel, daca pretul de achizitie in Cipru este 1 leu, iar pretul de vanzare din Cipru in Romania este 10 lei, ANAF va analiza documentele si va recunoaste pretul de vanzare in Romania la nivelul pretului din Cipru, de 1 leu, majorand automat nivelul taxelor care trebuie platite la bugetul din Romania, a explicat Doros.

Aceste operatiuni sunt intalnite la firmele din Romania prin metoda preturilor de transfer, care vizeaza exportul profitului catre tari - paradisuri fiscale, de obicei - in care taxele sunt mai mici.

Preturile de transfer pot fi folosite si de catre firme straine pentru a exporta profitul de la filiala din Romania catre tara in care isi are sediul compania-mama, spun specialistii.

Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o actualizare pentru Windows 11, identificată prin codul KB5036980, care introduce noi funcții, dar și un element mai puțin plăcut: reclame în meniul Start. Această...
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
#Hexi Pharma sef Anafm Hexi Pharma, #scandal dezinfectanti reactie ANAF , #ancheta