Cat ar castiga statul din listarea Hidroelectrica si a Nuclearelectrica?

Miercuri, 13 Aprilie 2011, ora 13:30
1946 citiri
Cat ar castiga statul din listarea Hidroelectrica si a Nuclearelectrica?

Statul poate incasa 3,5 miliarde de euro din listarea Hidroelectrica si a Nuclearelectrica, este de parere Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea, actionar minoritar la cei doi producatori de energie.

"Fara a pierde controlul companiilor, statul poate castiga 2,2 miliarde de euro din listarea la bursa a Hidroelectrica si alte 1,3 miliarde in cazul Nuclearelectrica. Acesti bani pot fi folositi in investitii sau in achizitii in Romania sau in afara tarii", a spus Konieczny, citat de Adevarul.

Acesta a dat exemplul Petrom, companie al carei profit a urcat vertiginos chiar dupa primul an de la privatizare.

"Deci nu este nevoie de mult timp pentru a face asta. La fel se poate face si cu Hidroelectrica si Nuclearelectrica. Aceste companii au potential mare de a genera cash-flow. Cheia este un management profesionist si o oferta publica initiala, pentru listarea la bursa", a aratat el.

Si consultantul financiar Aurelian Dochia considera ca listarea acestor companii ar fi buna, caci ca monitorizarea companiilor de stat cu pierderi si datorii, impusa de FMI in urma cu doi ani, nu a avut niciun rezultat pozitiv.

"Daca in 2009 arieratele erau de 23,1 miliarde de lei, in 2010 acestea au urcat la 24,9 miliarde de lei. Efectele se propaga in toata economia si, in loc sa iesim din criza, noi mai rau ne afundam. De exemplu, CFR are datorii de 1,7 miliarde de lei doar catre furnizorii de electricitate, acestia au la randul lor probleme, iar noi trebuie sa platim mai mult la energie", a aratat el.

Din punctul sau de vedere, programele de restructurare a companiilor de stat au esuat, pentru ca s-au bazat pe reesalonari si stergeri de datorii fara strategii realiste de dezvoltare. Numai anul trecut, 37% din subventiile acordate de Guvern au mers catre companii cu pierderi.

Citeste si:
Premierul Nicolae Ciucă a adus la Palatul Victoria doi foști consilieri de la Ministerul Apărării
Premierul Nicolae Ciucă a adus la Palatul Victoria doi foști consilieri de la Ministerul Apărării
Doi consilieri de stat au fost numiţi joi, 2 decembrie, în Cancelaria premierului Nicolae Ciucă. Este vorba despre Gheorghiţă Agafiţei și Daniel Anghel. Deciziile privind numirea celor...
Florin Cîțu, despre riscul pierderii șefiei PNL: ”Nu se pune în discuție. Suntem la guvernare opt ani”
Florin Cîțu, despre riscul pierderii șefiei PNL: ”Nu se pune în discuție. Suntem la guvernare opt ani”
Fostul premier Florin Cîțu a declarat joi, 2 decembrie, că este exclus să fie schimbat de la conducerea PNL, amintind că a fost votat de 60% dintre colegi. Liderul PNL a precizat că...
Comentarii